Dzimumu līdztiesība darba tirgū vērsta uz sieviešu tiesībām Latvijā un Amerikas Savienotajās Valstīs - Grandaua, Monta (Latvijas Universitāte, 2017)
Grandaua M. Dzimumu līdztiesība darba tirgū vērsta uz sieviešu tiesībām Latvijā un ASV: diplomdarbs. Rīga: Latvijas Universitātes Biznesa, vadības un ekonomikas fakultāte, 2017. 89 lpp. Tajā iekļautas 7 tabulas, 19 attēli un izmantotā literatūra ietver 74 avotus. Dzimumu nevienlīdzība ir aspekts, kas ietekmē daudzas valstis. ASV valda samērā liela dzimumu nevienlīdzība, it īpaši darba samaksas jautājumā – vīrieši par vienu un to pašu darbu saņem vairāk nekā sievietes. Latvijā savukārt dzimumu nevienlīdzība nav temats, par kuru aktīvi tiek informēta sabiedrība, tāpēc ar šo pētījumu darba autore vēlējās noskaidrot patieso situāciju dzimumu līdztiesībā sieviešu tiesību jomā gan ASV, gan arī Latvijā. Diplomdarba mērķis ir izprast situāciju Latvijā un ASV dzimumu līdztiesības jomā, kā arī aptaujāt Latvijas iedzīvotājus, lai uzzinātu, vai respondenti kādreiz ir izjutuši diskrimināciju savā darbavietā. Pētījuma uzdevumi ir aplūkot pieejamo teorētisko literatūru dzimumu līdztiesības jomā, analizēt statistikas datus par dzimumu līdztiesību gan Latvijā, gan ASV, kā arī aptaujāt Latvijas iedzīvotājus par dzimumu diskrimināciju darbavietā. Pētījuma rezultāti diplomdarba ietvaros parādīja statistisko situāciju gan Latvijā, gan ASV. Latvijā mēneša vidējā bruto darba samaksas atšķirība starp sievieti un vīrieti katru gadu pieaug, bet ASV uz katru dolāru, ko nopelna vīrietis, sieviete saņem no 70 līdz 90 centiem.

Grandaua M. Gender equality in the labour market with focus on women's rights in Latvia and USA: diploma thesis. Riga: University of Latvia, Business, Administration and Economics faculty, 2017, p. 89. It includes 7 tables, 19 figures and 74 literary sources. Gender inequality is a factor that affects many countries. In the US there is a relatively large gender gap, especially in the wage – men receive more than women doing the same work, whereas in Latvia gender inequality is not a subject that the public is actively informed about, so with this research the author wanted to find out about the real situation of gender equality in the field of women’s rights in the United States and Latvia. The aim of the study is to understand the situation in Latvia and the United States about gender equality, and to interview Latvian citizens to find out whether respondents have ever felt discrimination at the workplace. Tasks of the research are to look at the available theoretical literature on gender equality, to analyse statistical data on gender equality in both Latvia and the US, and to interview Latvian citizens about gender discrimination in the workplace. The statistical study results showed the real situation in Latvia and the United States. The average monthly gross pay gap between women and men in Latvia is growing every year, but in the US for every dollar earned by men per hour, women earn between 70 and 90 cents.
Gender Equality in Labour Market with Focus on Women's Rights in Latvia and United States of America
Keywords: Ekonomika; Dzimumu līdztiesība; Diskriminācija; Sieviešu tiesības; Darba samaksa; Darba samaksas atšķirība