Sieviešu tiesību salīdzinājums starp Saūda Arābiju, Ēģipti un Libānu, atsaucoties uz Eiropas Cilvēktiesību konvenciju - Safonova, Madara Amanda (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darbā “Sieviešu tiesību salīdzinājums starp Saūda Arābiju, Ēģipti un Libānu, atsaucoties uz Eiropas Cilvēktiesību konvenciju” ir apskatītas sieviešu tiesības trīs arābu valstīs – Libānā, Ēģiptē un Saūda Arābijā, salīdzinot tās ar cilvēktiesībām un pamatbrīvībām Eiropas Savienībā. Šī darba mērķis ir izpētīt un salīdzināt kādas cilvēktiesības tiek vai netiek ievērotas trīs arābu valstīs ar cilvēktiesībām, kas ir noteiktas Eiropas Savienībā un kā tās transformējas Tuvo Austrumu sabiedrībā. Dzimumu vienlīdzības jautājums ir aktuāls visā pasaulē. Tomēr, terminu “cilvēktiesības” dažādās pasaules daļās uztver dažādi – to nevar pielāgot visām kultūrām vienādi. Islāma likums un patriarhālās vērtības ir dziļi iesakņojušās Tuvajos Austrumos, tāpēc šeit dažādi universāli dokumenti par cilvēktiesībām var tikt piemēroti tik daudz, kamēr tie nepārkāps jau iepriekš sabiedrībā pieņemtās vērtības. Izpētot, kādas cilvēktiesības tiek un netiek piemērotas sievietēm Ēģiptē, Libānā un Saūda Arābijā, un attiecinot tās pret Eiropas Cilvēktiesību konvenciju, iespējams secināt, ka visbiežāk tiek pārkāpts šīs konvencijas 1.sadaļas 14.pants, proti, diskriminācijas aizliegums, ko, iespējams, var saistīt ar šariata autoritāti Tuvajos Austrumos un senām tradīcijām. Bakalaura darbs sastāv no piecām nodaļām un to izstrādei tika izmantoti minēto valstu un Eiropas Savienības dokumenti un likumi, kas attiecas uz cilvēktiesībām.

The bachelor’s thesis “Comparison of Women’s Rights in Saudi Arabia, Egypt and Lebanon, Referenced Against the European Convention of Human Rights” analyzes women’s rights in three Arab countries – Lebanon, Egypt, and Saudi Arabia, in comparison with human rights and fundamental freedoms in the European Union. The aim of this thesis is to study and compare what human rights are or are not respected in the three Arab countries with the human rights that are applied in the European Union and how they transform in the Middle Eastern society. The issue of gender equality is a global issue. However, the term “human rights” is perceived differently in the different parts of the world – it cannot be adapted to all cultures in the same way. Islamic law and patriarchal values are deeply rooted in the Middle East, so various universal human rights documents can be applied here as long as they do not violate the values that are already accepted in the society. Examining what human rights are and are not applied to women in Egypt, Lebanon, and Saudi Arabia and applying them to the European Convention of Human Rights, it can be concluded that the most common violation is the one of Title 1, Article 14, prohibition of discrimination, that can possibly be associated with authority of Sharia and ancient traditions. The bachelor’s thesis consists of five chapters and was developed using documents and laws of these countries and the European Union relating to human rights.
Comparison of Women’s Rights in Saudi Arabia, Egypt and Lebanon, Referenced Against the European Convention of Human Rights
Keywords: Āzijas studijas; Cilvēktiesības; Sieviešu tiesības; Islāms; Šariats