Ziemeļaustrumu Latvijas Pļaviņu svītas apdares dolomīti - Naglis, Māris (Latvijas Universitāte, 2006)
Bakalaura darbs veikts ģeoloģijas jomā, aprakstot un analizējot Pļaviņu svītas derīgo izrakteņu izmantošanu pilsētas ēku apdarē. Darba pētījuma aktualitāte ir Pļaviņu svītas apdares dolomīti, kuri tikuši izmantoti ēku un būvju apdarē ziemeļaustrumu Latvijā. Darbā tiek dots ieskats par Pļaviņu svītas apdarē izmantojamo dolomītu. Bakalaura darbā tiek iekļauts dolomīta raksturojums, fizikālās un mehāniskās īpašības. Izstrādājot šo darbu, tika ņemti dolomīta iežu paraugi no Apes un Dārzciema atradnes, tādēļ par tām tiek sniegts priekšstats. Pēc darba autora ieskatiem, kā arī ņemot vērā darba vadītājas ieteikumus darba gaitā ir pētīti labākie piemēri, kur dolomīts tiek izmantots kā apdares materiāls ziemeļaustrumu Latvijas reģionā. Par pētītajiem objektiem ir sniegta analīze, kā arī aprakstīts to patreizējais tehniskais stāvoklis. Darbs varētu tikt izmantots kā pamats turpmākajam zinātniskajam darbam, pētot dolomīta apdares materiālu dēdēšanas problemātiku antropogēnajā pilsētvidē.

The bachelor work has been done in geology describing and analyzing the usage of useful minerals in the decoration of the city houses. The actuality of the scientific work is decorative dolomite of Plavinu suite what is used in the decoration of buildings in the North East Latvia. There is given the overview about Plavinu suite dolomite used in the decoration. The physical and mechanical features are described in this work. While doing the work the examples of dolomite minerals are taken from Ape and Darzciems deposits, therefore here is given the overview about that. Based on the opinion of the author of the work and taking into account the advice of the work leader the best examples of the usage of the dolomite in the decoration of the buildings in the north East of Latvia are investigated. There is given the analyses about the objects and beside that there is the description of their technical state. The work could be used as a base for the future scientific work investigating the weathering problem of dolomite decoration material in the anthropogenic city environment.
Decoration dolostone of the Pļaviņas Formation in north-eastern Latvia
Keywords: Ģeoloģija