Bioloģisko, ergonomisko un psihoemocionālo risku novērtējums un to mazināšanas iespējas Tuberkulozes un plaušu slimību klīnikā - Pastare, Daina (Latvijas Universitāte, 2010)
Apzināt un analizēt Tuberkulozes un plaušu slimību klīnikā strādājošo veselības un sociālās aprūpes darbinieku svarīgus darba vides riska faktorus. Pastare D., zinātniskais vadītājs Dr.Chem., prof. Kaļķis V. Diplomdarbs, 73 lappuses, 21 attēli, 8 tabulas, 10 literatūras avoti, 4 pielikumi. Latviešu valodā. BIOLOĢISKAS, ERGONOMISKIE, PSIHOEMOCIONĀLAS RISKU NOTEKŠANAS, VESELĪBAS UN SOCIĀLAS APRŪPES DARBINIEKI, RISKU NOVĒRTĒŠANAS METODES, DARBA VIDE, DARBA VIETAS, PREVENTIVIE PASĀKUMI. Darbā izstrādes gaita ir novērtēti un analizēti bioloģiskais, ergonomiskie un psihoemocionālie riski Tuberkulozes un plaušu slimību klīnikā (turpmāk – TPSK) 5.Plaušu tuberkulozes un meningīta ārstēšana nodāļā, pamatojoties uz situācijas analīzi darba vietā un darbinieku anketēšanu. Diplomdarba mērķis ir pielietot darba un vides aizsardzības teorētiskās zināšanas un praktiskā darbībā gūtās atziņas vides aizsardzībā un ekspertīzē komercsabiedrībā, valsts vai pašvaldību dibinātā institūcijā vai sabiedriskā organizācijā.

Identify and analyze important work environment risk factors of health and social work staff in the Tuberculosis and Lung Disease. Pastare D., scientific director Dr.med., Dr.Chem., prof. Kaļķis V. Diploma, 73 page, 21 figures, 8 tables, 10 literature references, 4 appendices. In Latvian BIOLOGICAL, ERGONOMIC, EMOTIONAL RISK EVALUATION, HEALH AND SOCIAL CARE WORKERS, RISK ASSESSMENT METHODS, WORK SITES, PREVENTIVE MEASURES In this research we found out and analyzed biological, ergonomic and emotional risks, method of employee survey and analysis of the situation in the working place in the 5-th Lung Tuberculosis and meningitis treatment department of Clinic of Tuberculosis and Lung Diseases. Graduation goal is to apply the theoretical knowledge and practical lessons in exploring and organization of the work environment in commercial structures state or local government establishments and public organizations.
Biological, Ergonomical and Emotional Risk Evaluation and possibility to diminishing at the Center of Tuberculosis and Lung Diseases
Keywords: Darba vides aizsardzība un ekspertīze