HECHT firmas cietās gāzu caurlaidīgās kontaktlēcas un redzes asums - Kravcova, Alina (Latvijas Universitāte, 2012)
Bakalaura darbs uzrakstīts latviešu valodā uz 60 lappusēm. Tas satur 46 attēlus, 6 tabulas, 50 literatūras avotu atsauksmes, 2 pielikumus. Atslēgvārdi: keratokonuss, rerfaktīvā ķirurģija, radzenes topogrāfija, cietās gāzu caurlaidīgās kontaktlēcas, korekcija proves ietvarā, redzes asums. Darba mērķis: izvērtēt, kā var uzlabot redzes kvalitāti ar HECHT firmas individuāli izgatavotajām cietajām gāzu caurlaidīgajām kontaktlēcām pie iregulārās radzenes – pacientiem ar keratokonusu un pēc refraktīvās ķirurģijas. Subjekti: 32 pacienti (51 acs) ar keratokonusu un 8 pacienti (14 acis) pēc refraktīvās ķirurģijas, kuri lieto HECHT firmas individuāli piemeklētās cietās gāzu caurlaidīgās kontaktlēcas. Metode: dalībniekiem tika izmērīts redzes asums bez korekcijas, ar proves ietvarā ievietoto subjektīvo sfero-cilindrisko korekciju un beigās ar HECHT firmas individuāli izgatavoto cieto gāzu caurlaidīgo kontaktlēcu korekciju. Rezultāti: izdevies pierādīt, ka HECHT cietās gāzu caurlaidīgas kontaktlēcas statistiski būtiski uzlabo redzes asumu pacientiem ar keratokonusu un pēc refraktīvas ķirurģijas, salīdzinot ar subjektīvo sfero-cilindrisko korekciju proves ietvarā. Secinājumi: Pētījuma dalībniekiem ar keratokonusu vidējais redzes asuma uzlabojums bija 0,33±0,04 decimālajā sistēmā. Vidējais redzes asuma uzlabojums pēc refraktīvās ķirurģijas bija 0,14±0,07 decimālajā sistēmā. Populārākie kontaktlēcu veidi, kuri tika piemeklēti kā gala varianti keratokonusa gadījumā, bija KAKC-F (62%) un KAKC-I (27%), bet pēc refraktīvās ķirurģijas – KA4-REV (64%) un KAKC-F (29%).

Bachelor work is written in Latvian on 60 pages. It contains 46 pictures, 6 tables, 50 references, 2 appendices. Key Words: keratoconus, refractive surgery, corneal topography, rigid gas permeable lenses, correction with trial frame, visual acuity. Objective: to improve the visual quality with the Hecht individually manufactured rigid gas permeable contact lenses in patients with irregular cornea – with keratoconus and after refractive surgery. Subjects: 32 patients (51 eyes) with keratoconus and 8 patients (14 eyes) after refractive surgery, who wear the Hecht individually manufactured rigid gas permeable contact lenses Methods: the visual acuity in patients were measured without any correction, with the subjective sphere-cylindrical correction in trial frame and finally with the Hecht individually manufactured rigid gas permeable contact lenses. Results: it has been proved that Hecht rigid gas permeable contact lenses statistically significantly improves visual acuity in patients with keratoconus and after refractive surgery, compared to the subjective sphere-cylindrical correction in trial frame. Conclusion: the mean visual acuity improvement in patients with keratoconus was 0.33 ±0.04 in decimal system. The mean visual acuity improvement in patients after refractive surgery was 0.14±0.07 in decimal system. The most popular types of contact lenses in cases of keratoconus were KAKC-F (62%) and KAKC-I (27%), but in cases after refractive surgery - KA4-REV (64%) and KAKC-F (29% ).
HECHT rigid gas permeable contact lenses and visual acuity
Keywords: Fizika