Plazmas biomarķieru izmaiņas žurku akūtas mezenteriālas išēmijas modelī - Silavniece, Marta (Latvijas Universitāte, 2022)
Lai gan akūtu mezenteriālu išēmiju (AMI) uzskata par retu slimību, tā ir ātri progresējoša un visbiežāk noved pie pacienta nāves. Neskatoties uz pēdējo gadu medicīnas sasniegumiem, agrīna un pareiza diagnoze vēl joprojām ir apgrūtinoša. Šobrīd klīnikā lietotie laboratorijas testi nav gana specifiski, tādēļ agrīna un jutīga biomarķiera izstrādei ir izšķiroša nozīme, lai glābtu pacientu dzīvības. Darba mērķis ir izpētīt trīs biomarķieru un kopējās antioksidantu spējas izmaiņas žurku plazmā pirmo divu stundu laikā kopš sākusies AMI. D- laktāta un zarnu taukskābes saistošā proteīna (I-FABP) koncentrācijas no išēmijas laika atkarīgā veidā pieauga, savukārt citrulīna līmenis samazinājās. Starp antioksidatīvo aktivitāti un išēmijas laiku saistība netika atrasta. Iegūtie rezultāti liecina, ka citrulīnu, D-laktātu un I- FABP varētu izmantot klīniskajā praksē, lai savlaicīgi veiktu AMI diagnozi.

Although acute mesenteric ischaemia (AMI) is considered a rare disease, it is fast- progressing and most often leads to death. Despite medical advances in recent years, early and accurate diagnosis is still difficult. Besides, the laboratory tests currently used in the clinic are not specific enough; therefore, the development of an early and sensitive biomarker is crucial to saving patients' lives. The aim of this study is to evaluate rat plasma levels of three plasma biomarkers and total antioxidant capacity during the first two hours after AMI onset. Concentrations of D-lactate and intestinal fatty acid-binding protein (I-FABP) increased in an ischaemia time-dependent manner, while citrulline levels decreased. No association between antioxidant activity and ischemia time was found. The obtained results demonstrate that citrulline, D-lactate and I-FABP could be used in the clinical practice for early diagnosis of AMI.
Changes in plasma biomarkers in a rat model of acute mesenteric ischemia
Keywords: Farmācija; mezenteriāla išēmija; citrulīns; D-laktāts; I-FABP; antioksidanti