"Jaunās sievietes" tēls Tomasa Hārdija romānos : "Tālu no trakojoša pūļa", "Atgriešanās dzimtenē", "Džūda neievērojamais" - Bikse, Inna (Latvijas Universitāte, 2007)
Bakalaura darbs veltīts ‘jaunās sievietes’ tēla attēlošanai deviņpadsmitā gadsimta otrās puses realistiskajā literatūrā. Literatūrā šīs periods kļuva nozīmīgs ar jaunas sieviešķības ideāla parādīšanos. ‘Jaunās sievietes’ tips tika attēlots kā stipra, neatkarīga persona, kas šokēja lasītājus, pieradušus pie pieņemtām normām. Jaunais tēls bija sieviete ar radikāliem uzskatiem par savu statusu un vietu sabiedrībā. Ievērojamais angļu rakstnieks Tomass Hārdijs savos romānos ir radījis virkni neaizmirstamu tēlu. Hārdija uzskati un radikālā attieksme pret sieviešu jautājumiem atspoguļo tā laika garu un pretrunas. Visu rādošo mūžu rakstnieku nodarbināja sievietes iekšējā pasaule un viņas statuss sabiedrībā. Hārdija sieviešu tēli ir spilgtas individualitātes, kas apzinās savu sieviešķību un aizstāv savas brīvās izvēles tiesības. Tās ir ne tikai skaistas un apburošas, bet arī apveltītās ar asu prātu. Viņas apzinās savu vērtību un cenšas būt neatkarīgas no vīriešu varas par viņu dzīvi.

The present BA paper is devoted to the representation of the image of the ‘New Woman’ in Realistic literature of the second half of the nineteenth century. In fiction this period was remarkable for the appearance of the new ideal of femininity, namely the ‘New Woman’ figure. The image of the ‘New Woman’ was represented as a strong, independent, intelligent personality that shocked the conventional readership with her non-conformal views on her status and place in society. The great English novelist Thomas Hardy has created several highly impressive character portrayals of the ‘New Woman’ figure in his fiction. Hardy’s unique sentiments and unconventional attitudes towards women’s issues precisely reflect the mood and debates of the time. All his life the novelist was preoccupied with investigating women’s nature. His female characters are individuals, exploring their womanhood and defending their right to have a free choice. They are not only beautiful and charming, but are vested with intelligence; they struggle for self-realisation and freedom from male authority over their lives.
The Image of the "New Woman" in Thomas Hardy's Novels: "Far from the Madding Crowd", "The Return of the Native" , "Jude the Obscure"
Keywords: Filoloģija