Tarifu kā politiski ekonomiska instrumenta nozīme starptautiskajā politikā - Ķīnas un ASV gadījums - Loža, Kristaps (Latvijas Universitāte, 2021)
Bakalaura darba tēma ir ’’tarifu kā politiski ekonomiska instrumenta nozīme starptautiskajā politikā – Ķīnas un ASV gadījums’’. Pasaules ekonomikas globalizācija un brīvā tirdzniecība ir veicinājusi Ķīnas tehnoloģisko attīstību, tai kļūstot par samērīgu konkurentu ASV, kurai līdz šim ir bijusi noteicošā loma globālās kārtības noteikšanā. Ņemot vērā 21. gs. globalizācijas tendences un straujo tehnoloģisko attīstību, tirdzniecības konflikta cēloņus ir iespējams skaidrot ar vairākiem vadmotīviem. To dažādība apvienojumā ar jauna varas centra veidošanos, rosina diskusiju par tehnoloģiju noteicošo lomu tirdzniecības konflikta ietvaros. Iespējamās pārmaiņas liek domāt par iespējami drīzu spēka samēra līdzsvara maiņu, Ķīnai kļūstot par pasaules lielvaru. Pētījuma mērķis ir iepazīties un analizēt vadmotīvus, kuriem ir būtiska loma tarifu piemērošanas ietvaros un, kuri ietekmē globālo spēka līdzsvara maiņu. Lai sasniegto darbā izvirzītos mērķus, autors izvirzīja darba uzdevumus: 1.Izveidot galveno dimensijas iedalījumu, ar kuru palīdzību ir iespējams kategorizēt noteicošos vadmotīvus tirdzniecības konfliktam; 2.Dimensiju ietvaros, aplūkot noteicošos faktorus, kas ir motivējuši ASV piemērot tarifus, kā politiski ekonomisku līdzekli; 3.Analizēt atsevišķu faktoru nozīmi, salīdzinājuma ar tehnoloģiju komponenti; 4.Izpētīt tehnoloģiju komponentes lomu tirdzniecības konflikta ietvaros; 5.Apkopot iegūto informāciju un izdarīt secinājumus. Atslēgas vārdi: tirdzniecības karš, varas pāreja teorija, tehnoloģijas, starptautiskā tirdzniecība, brīva tirdzniecība, Ķīna, ASV, globalizācija Darba apjoms: Interneta resursi, lappuses, izmantotie literatūras avoti, statistika

The subject of bachelor's thesis is ”the role of tariffs as a politically economic tool in international politics – the case of China and the USA”. Globalization of the economy and free trade have contributed to China's technological development, becoming a proportionate competitor to the U.S., which has so far played a key role in setting global order. Given the trends of globalization and the rapid technological development of the 21 st century, the causes of the trade conflict can be explained by a number of guiding themes. Their diversity, combined with the formation of a new power center, encourages the debate on the role of technology in the context of the trade conflict. The potential change makes it possible to think about changing the balance of power as soon as possible, with China becoming a world superpower. The aim of the study is to familiarize and analyze the guiding themes which play an important role in the application of tariffs and which affect global shifts of power. In order to achieve the objectives of the work, the author raised the tasks of the work: 1. Establish a major dimension breakdown by which it is possible to categorize the key drivers of the trade conflict; 2. Within the framework of the dimensions, consider the determinants that have motivated the US to apply tariffs as a politically economic tool; 3. Analyze the importance of individual factors, compared to the technology components 4. Exploring the role of the technology component in the context of trade conflict; 5. Collect the information obtained and draw conclusions. Key words: trade war, power transition theory, technology, international trade, free trade, China, USA Job size: Internet resources, pages, literature sources used, statistics
The role of tariffs as a political and economic instrument un international politics - the case of China and the United States
Keywords: Politikas zinātne; tirdzniecības karš; varas pārejas teorija; tehnoloģijas; starptautiskā tirdzniecība; Ķīna