Sporta motivācijas, psiholoģisko vajadzību un izdegšanas saistības studējošiem sportistiem - Vilks, Svens (Latvijas Universitāte, 2022)
Pētījuma mērķis: atklāt savstarpējās saistības starp sporta motivāciju, psiholoģiskajām vajadzībām un izdegšanu studējošiem sportistiem. Pētījuma dalībnieki: 245 studenti-sportisti, kuru vidējais vecums ir M (SD) = 24 (6,48) un to vidējais sporta stāžs ir M (SD) = 11 (6,41). Pētījuma metode: instruments, kas ietver trīs aptaujas: Sporta motivācijas aptauja-II (SMA-II), Psiholoģisko vajadzību aptauja sporta jomā (PVASJ) un Sportistu izdegšanas aptauja (SIA). Rezultāti: apstiprinošā faktoru analīze norāda uz atbilstošu hipotētisko modeli instrumentā iekļautajām aptaujām. Respondentiem vadošais no visiem motivācijas regulācijas veidiem ir iekšējais regulācijas veids, turklāt uztvertā piederības izjūta bija uztverta zemāk, salīdzinājumā ar pārējām vajadzībām un pazeminātā sasnieguma izjūta bija vadošā no izdegšanas dimensijām. Secinājumi: Novērotas vairākas vidēji ciešas savstarpējās saistības starp sporta motivāciju, psiholoģiskajām vajadzībām un izdegšanu. Turklāt, piedalīšanās augsta līmeņa sacensībās skaidro gan kompetences, gan piederības psiholoģisko vajadzību apmierinājumu. Savukārt augstāks autonomijas vajadzības apmierinājums prognozējams individuālajiem sporta veidu pārstāvjiem. Kopumā pētījuma rezultāti apliecina studējošo sportistu vajadzību apmierināšanas sporta jomā un motivācijas veicināšanas nozīmi viņu psiholoģiskās veselības vecināšanā. Atslēgas vārdi: motivācija, psiholoģiskās vajadzības, izdegšana, studenti, sportisti, komandas sports, individuālais sports

The aim of the study: to reveal the interrelationships between sports motivation, basic psychological needs, and burnout of student-athletes. Participants of the study: 245 student-athletes, whose average age was M (SD) = 24 (6.48) and their average sports experience was M (SD) = 11 (6.41). Research method: a measurement tool that includes three surveys: Sports Motivation Scale-II (SMS-II), Basic Psychological Needs in Exercise Scale (BPNES) and Athlete Burnout Questionnaire (ABQ). Results: confirmatory factor analysis (CFA) indicates an acceptable fit for the hypothetical model for the included surveys. Respondents main form of motivation regulation was observed as internal regulation, and the relatedness was perceived less when compared to other basic psychological needs, and the reduced sense of achievement was most prevalent compared to other burnout dimensions. Conclusions: Moderately strong correlations between sports motivation, basic psychological needs and burnout have been observed. In addition, participation in a high level of sports competition explains the satisfaction of competence and relatedness. In turn, individual sports explain satisfaction of autonomy. In general, the results of this study confirm the significance of the basic psychological needs satisfaction and motivation support in promoting student-athlete psychological health. Key words: motivation, burnout, student-athlete, basic psychological needs, team sports, individual sport
Sport motivation, basic psychological needs and burnout in University student athletes
Keywords: Sporta zinātne; Motivācija; Psiholoģiskās vajadzības; Izdegšana; Studenti-sportisti; Komandas sports