Lietojumprogrammas lietotāju autentifikācijas metodes izvēles iespējas un aspekti - Krēgers, Miks (Latvijas Universitāte, 2020)
Darba mērķis ir izpētīt dažādus autentifikācijas veidus, standartus, standartu izmantošanu un to aizstāšanas iemeslus. Izpētīt kā novērtēt izstrādātus risinājumus un veikt dažādu risinājumu novērtēšanu un tos salīdzināt. Novērtēt vai risinājumu ir iespējams integrēt citā pakalpojumā un cik viegli tas ir izdarāms un integrēt vienu no novērtētajiem risinājumiem esošā sistēmā. Tika secināts, ka risinājumu lietojamība un izmantojamība starp risinājumiem daudz neatšķiras tomēr ir būtiskas atšķirības drošībā. Autentifikācijas risinājumu uzlabojumi galvenokārt ir bijuši drošības uzlabojumi. Sākotnēji tika uzlabots kā dati tiek pārsūtīti un glabāti. Pēdējo gadu laikā tiek likts lielāks uzsvars kā uzlabot to kā lietotājs šo risinājumu izmanto.

The main goal of this paper is to research different authentication variants, standards, how these standards are used and reasons why they were replaced. Research how to evaluate authentication solutions and then evaluate and compare authentication solutions. Evaluate if it is possible to integrate an authentication solution into existing service and evaluate how difficult it is to do so and integrate one of the evaluated solutions as part of existing service. Author concluded that there are small usability and deployability differences between solutions but there are substantial differences regarding security. Authentication solution improvements mosty have been security improvements. At the beginning of authentication solutions were improved regarding data transfer and data storage. In later years more emphasis has been focused on how to improve user interaction with authentication solutions.
User authentication method options and aspects
Keywords: Datorzinātne; Autentifikācija; salīdzinājums; integrācija; attīstība