Finanšu riski, to veidi un vadība kredītiestādēs - Ervalde, Santa (Latvijas Universitāte, 2013)
Maģistra darba pētījuma mērķis ir izpētīt finanšu riska analīzes teorētiskos aspektus, novērtēt tirgus risku un izstrādāt priekšlikumus efektīvam finanšu riska vadības procesam banku sektorā. Praktiskā pētījuma laikā autore, izmantojot Bāzeles banku uzraudzības komitejas ieteikto tirgus riska novērtēšanas VaR (Value at Risk) metodoloģijas delta – normālo metodi un vēsturisko simulāciju metodi, novērtēja valūtas risku valūtas portfelim, kas sastāv no 5 valūtām. Autores aprēķini liecina, ka, ja valūtu kursu svārstīgums saglabāsies līdzīgi, kā iepriekšējās 100 darba dienās (no 15.11.2012 līdz 15.04.2013), tad pielietojot delta – normālo metodi vienas dienas zaudējumi valūtas portfelim 55090.45 Ls vērtībā ar ticamības līmeni 99% nepārsniegs 2811.79 Ls, bet pielietojot vēsturisko simulāciju metodi vienas dienas zaudējumi nepārsniegs 735.68 Ls. Zaudējumi virs 2811.79 Ls un 735.68 Ls gaidāmi vidēji reizi 100 dienās. Lai pārbaudītu, vai faktiskie rezultāti atbilst veiktajām prognozēm, tika veikta modeļu efektivitātes pārbaude, izmantojot „luksofora principu”. Rezultāti liecināja par augstu prognozēšanas precizitātes pakāpi, jo 250 dienu testēšanas laikā (no 16.04.2012 līdz 15.04.2013) pielietojot delta – normālo metodi faktiskie zaudējumi ne vienu reizi nepārsniedza prognozētos maksimālos zaudējumus (VaR), bet vēsturisko simulāciju metodes gadījumā tika konstatēts viens pārsnieguma punkts, kā rezultātā abi modeļi pēc „luksofora principa” atbilda zaļajai ticamības zonai. Maģistra darbs sastāv no 5 nodaļām, 14 apakšnodaļām un 3 pielikumiem, kuru sastāvā ir 16 attēli, 31 tabula un 5 formulas. Atslēgvārdi: riska jēdziens, finanšu risks, riska vadība, riska analīze, VaR metodoloģija.

The goal of the research in this work is to study the theoretical aspects of financial risk analysis, assess the market risk and develop suggestions for effective financial risk management process in bank sector. In the practical research authoress uses the Committee on Banking Supervision suggested market risk assessment VaR (Value at Risk) methodology delta – normal method and historical simulation method to assess currency risk for a portfolio, which consists of five currencies. Authoress calculations give evidence that if currency rate fluctuations will remain in at the same as the previous hundred working days (from 15.11.2012 to 15.04.2013) then using delta – normal model the losses of a 55090.45 LVL valued portfolio will not exceed 2811.79 LVL with a 99 per cent probability, but using historical simulation model losses will not exceed 735.68 Ls. Losses more than 2811.79 LVL and 735.68 LVL will occur once in hundred days. To verify, if actual results conform with performed forecasts, both models efficiency test was performed using “traffic light principle”. Results gave proof to high accuracy of forecasting, because during a two hundred and fifty day testing period (from 16.04.2012. to 15.04.2013) using delta – normal model actual losses did not exceed forecasted maximal losses (VaR), but in historical simulation model case actual losses once exceed forecasted maximal losses (VaR), which results that delta – normal and historical simulation model using “traffic light principle” corresponded to the green credibility zone. The work consists of five chapters, fourteen sections and three appendices, which contain sixteen pictures, thirty one table and five formulas. Keywords: concept of risk, financial risk, risk management, risk analysis, VaR methodology.
Financial risks, their types and management in credit institutions
Keywords: Ekonomika