LGBT līdztiesības nodrošināšanas izaicinājumi: Baltijas valstu gadījums - Kairis, Renārs (Latvijas Universitāte, 2023)
Baltijas valstis, pēdējo desmitgadu laikā pieredzējušas plašas pārmaiņas LGBT līdztiesību nodrošināšanā. Bakalaura darba mērķis ir identificēt galvenos mehānismus, kas nodrošina LGBT līdztiesību Baltijas valstīs. Darba teorētisko bāzi veido liberālā, intersekcionālā un kvīru feminisma pieeju perspektīvas, kas apkopotas, lai definētu konkrētus kritērijus daudzpusīgai analīzei. Baltijas valstu gadījumā apkopoti un analizēti ES un Baltijas valstu LGBT līdztiesību nodrošināšanas mehānismi, kā arī Baltijas valstu sabiedriskās domas un LGBT kopienas viedokļi un nevalstisko organizāciju darbība. Autors darbā secina, ka Baltijas valstu LGBT līdztiesību nodrošināšanas mehānismi reflektē ES līdztiesību nodrošināšanas uzstādījumus. Pētījuma gaitā pieradās, ka katra identitāte arī LGBT kopienas ietvaros saskaras ar atsevišķām, individuālām pieredzēm, tāpēc brīvas pilsoniskās sabiedrības telpas un neatkarīgas tieslietu sistēmas nodrošināšana ir fundamentāls LGBT līdztiesību nodrošināšanas mehānisms.

The Baltic States have experienced extensive changes in the provision of LGBT equality during the last decades. The aim of the bachelor thesis is to identify the main mechanisms that ensure LGBT equality in the Baltic States. The theoretical basis of the work consists of the perspectives of liberal, intersectional, and queer feminism approaches, gathered to define specific criteria for a multifaceted analysis. In the case of the Baltic States, the mechanisms for ensuring LGBT equality in the EU and the Baltic States are analysed, as well as the public opinion and the opinions of the LGBT community in the Baltic States, including the role of non-governmental organizations. The author concludes that the mechanisms for ensuring LGBT equality in the Baltic States reflect the EU's equality provisions. Research showcases, that each identity, even within the LGBT community, faces separate, individual experiences, therefore ensuring a free civic society space and an independent justice system is a fundamental mechanism for ensuring LGBT equality.
Challenges of ensuring LGBT equality: the case of the Baltic States
Keywords: Politikas zinātne; LGBT; Baltijas valstis; līdztiesības; feminisms