Onkoloģiskās ķīmijterapijas izraisītas neiroloģiskās blakusparādības, to atkarība no pacienta dzīvildzes prognostiskajiem rādītājiem, ĶMI, dzimuma un ķīmijterapijas veida, iespēja blaknes mazināt - Laurila, Atte Armas Matias (Latvijas Universitāte, 2017)
Virsrakst: Onkoloģiskās ķīmijterapijas izraisītas neiroloģiskās blakusparādības, to atkarība no pacienta dzīvildzes prognostiskajiem rādītājiem, ĶMI, dzimuma un ķīmijterapijas veida, iespēja blaknes mazināt. Priekšvēsture: Neiroloģiskās blakusparādības ir samērā biežas un nopietnas ķīmijterapijas blaknes. Ķīmijterapija var izraisīt pastāvīgus nopietnus bojājumus nervu sistēmā, ko reizumis nākas novērst, pārtraucot ķīmijterapiju. Neiroloģiskās blaknes bieži paliek neievērotas, atšķirībā no citām vieglāk pamanāmām. Agrīna iejaukšanās varētu mazināt neiroloģiskās blaknes, tas palīdzētu veikt pilnvērtīgu ķīmijterapijas kursu un labāk ārstēt vēzi. Mērķis: Mērķis ir noskaidrot, vai vēža pacienta paredzamā dzīvildze, ķermeņa masas indekss (ĶMI), un dzimums korelē ar izraisīto neiroloģisko parādību biežumu un smagumu. Mēģināt rast iespēju profilaktiski mazināt neiroloģiskās blaknes. Ja kaut kas no minētā apstiprinātos- vai iespējams paredzēt, kurai pacientu grupai vajag un var vairāk palīdzēt mazināt blakņu simptomus, vienlaikus nevajadzīgi nepārtērējot medikamentus (naudu) pacientiem, kam tas nav īpaši nepieciešams. Materiāli un metodes: Pētījums ir balstīts aptaujas anketās un pacientu vēsturu materiālos. Pacienti tika izvēlēti, nejauši atlasot tos P. Stradiņa Klīniskās Universitātes slimnīcas Onkoloģijas nodaļā. Izvēlēti tika pacienti, kas saņēma tikai ķīmijterapiju. Izslēdzošie faktori bija saņemta ķirurģiska ārstēšana un vai staru terapija. Pacienti anketā rakstiski ziņoja neiroloģisko blakusefektus ar kuriem tie saskaras. Pacienti sliktā stāvoklī tika intervēti. Kopumā 200 pacientu materiāli tika izvērtēti un pēc atlases un izslēgšanas 51 pacients tika iekļauts pētījumā. No tiem 58,9% (n = 30) ir vīrieši un 41,1% (n = 21) ir sieviete. No pacientiem 70,6% (n = 36) saņēma platīnu saturošu ķīmijterapiju un 29,4% (n = 15) saņēma mazāk toksisku ķīmijterapiju (neplatīna). Rezultāti: Vēža dzīvildzes prognoze un neiroloģiskie simptomi (p vērtība <0,05). Pacientiem ar 1 gada vēža prognozi< 70% ir ievērojami vairāk neiroloģisko simptomu (vidējais skaits 2,81), salīdzinot ar tiem, kam ir labāka prognoze (vidējais skaits 1,60). Pacientu grupā ar sliktāku prognozi galvassāpes (p vērtība = 0,05) un veģetatīvās nervu sistēmas izraisīta salšana (p vērtība <0,05) norāda, ka pacientiem ar sliktāku prognozi tās ir ievērojami biežākas. Galvassāpju intensitāte sliktākas prognozes grupā (p vērtība <0,05) norāda, ka pacientiem ar 1 gadu vēža prognozi < 70% ir ievērojama lielākas intensitātes galvassāpes. VNS/ANS izraisīta svīšana abās grupās (p vērtība> 0.05) norāda, ka netiek novērota nekāda būtiska

Title: Neurological side-effects of chemotherapy in Oncology, their dependence from cancer prognosis severity, BMI, gender and chemotherapy regimen, possibility to reduce side effects. Background: Neurological side-effects are a common and severe complication of chemotherapy. They can lead to permanent damage of parts in the nervous system and potentially cessation of chemotherapy. They are often under looked as other side-effects are easily recognizable. Early intervention could diminish neurological side effects and it could help to fully accomplish chemotherapy and treat cancer better. Objective: The objective is to: Find whether cancer patients survival, BMI, gender or chemotherapy regimen have correlation with incidence and severity of neurological side-effects in chemotherapy. To try to find possibility to prevent chemotherapy side-effects. To identify which patient group should need more help to reduce side effect symptoms and at the same time not to over-use medicines (money) where it is not necessary. Materials and methods: The study tool is questionnaire and patient case history based. Patients were selected by stratified random sampling in P. Stradins Clinical University Hospital Oncology department. Patients were all receiving exclusively chemotherapy, surgery and radiation therapy was an excluding factor. Patients reported the neurological side-effects they were experiencing in the questionnaire. Patients in weaker state were interviewed. 200 patients in total were considered for the research and after exclusion 51 patients were included in the study. From the patients 58,9% (n=30) are male and 41.1% (n=21) are female. From the patients 70.6% (n=36) were receiving platinum based chemotherapy and 29.4% (n=15) were receiving non-platinum based chemotherapy. Results: Regarding the prognosis of cancer and the number of neurological symptoms (p value) < 0.05. Therefore, patients with a 1-year cancer prognosis <70%, have significantly higher number of neurological symptoms (mean number 1,60) compared to those that have a better prognosis (mean number 2,81). In the prognosis patient groups, for presence of Headache (p value) = 0.05 and for autonomic nervous system induced freezing (p value) < 0.05, which indicates that patients with worse prognosis, have significantly higher presence of headache and freezing. For Headache intensity in prognosis groups (p value) < 0.05 which indicates that patients with a 1-year cancer prognosis <70%, have significant higher intensity of headache. For ANS induced sweating in the prognosis groups, (p value) > 0.05 which indicates that for this sample size no significant d
Neurological side effects of chemotherapy in oncology, their dependence from cancer prognosis severity, BMI, gender and chemotherapy regimen, possibility to reduce side-effects
Keywords: Medicīna; Chemotherapy induced peripheral neuropathy (CIPN); Chemotherapy induced nausea and vomiting (CINV); Quality of life (QoL); Body mass index (BMI); Platinum chemotherapy