Lignopoliolu iegūšana no salmu lignīna un to raksturošana - Ozola, Monta (Latvijas Universitāte, 2014)
Darbā ir veikta CIMV kviešu salmu lignīna hidroksipropilēšana istabas temperatūrā, izmantojot atšķirīgus CIMV lignīna daudzumus. Kā blakusprodukts hidroksipropilēšanas laikā lielos daudzumos rodās zemmolekulārais polipropilēnglikols. Sintezētos lignopoliolus attīrīja ekstrahējot ar ūdeni un heksānu un tālāk sadalīja divās frakcijās – metanolā šķīstošie un metanolā nešķīstošie lignopolioli. Salīdzināšanai izmantoja lignopoliolus, kuri tika hidroksipropilēti reaktorā paaugstinātā temperatūrā un spiedienā. Lignopolioliem uzņēma UV molekulārās absorbcijas spektrusun FTIS spektrus, kā arī noteica stiklošanās temperatūru. Noteica metoksilgrupu un izopropilgrupu saturu, izmantojot gāzu hromatogrāfijas metodi pēc lignīna un lignopoliolu apstrādes ar jodūdeņražskābi.Veikta korelācijas analīze, kas parādīja ciešu korelāciju starp alkoksilgrupu saturu un FTIS spektriem.

The hydroxypropylation of the CIMV straw lignin at room temperature is carried out in the present study; different amounts of CIMV lignin were used. Low molecular weight polypropylene glycol arises as a byproduct during the hydroxypropylation. The synthesized lignopolyol were purified by the water and hexane extractions and divided into two fractions – the lignopolyols soluble in methanol and the lignopolyols unsoluble in methanol. Lignopolyols that were hydroxypropylated in reactor at increased temperature and pressure, were used a comparison. There were UV molecular absorption spectra and FTIR spectra taken of lignopolyols. The glass transition temperature was determined. The methoxyl groups and the content of isopropyl groups was determined by using gas chromatography after the treatment of lignopolyols with hydroiodic acid. The correlations analysis showed a close correlation between the content of alkoxy groups and FTIR spectra.
Preparation and Characterization of Lignopolyols from Straw Lignin
Keywords: Ķīmija