„Huandi neidzjin” - Ķīnas tradicionālās medicīnas teorētiskais pamats - Lipņicka, Ļubova (Latvijas Universitāte, 2013)
Bakalaura darbs ""Huandi neidzjin" - Ķīnas tradicionālās medicīnas teorētiskais pamats" ir veltīts "Huandi neidzjin", kas zināms arī kā "Dzeltenā imperatora iekšējais kanons", un tajā atspoguļotajām Ķīnas tradicionālās medicīnas vadošajām teorijām. "Dzeltenā imperatora iekšējais kanons" ir vislielākais līdz mūsdienām nonākušais klasiskais darbs Ķīnas medicīnas jautājumos, kas nodibināja teorētisko pamatu Ķīnas tradicionālās medicīnas tālākai attīstībai un pilnveidošanai. Mūsdienās Rietumu sabiedrībā ir pieaugusi interese par alternatīvām ārstniecības metodēm un jaunām ārstēšanas praksēm, un Ķīnas tradicionālā medicīna šeit spēlē būtisku lomu, daudzas ķīniešu ārstniecības metodes jau tiek izmantotas pasaulē. Šāda situācija ir vērojama arī Latvijā. Darba pamatmērķis ir izsekot "Huandi neidzjin" tapšanas posmiem, izpētīt patieso autoru, kā arī izpētīt "Huandi neidzjin" atspoguļoto Ķīnas tradicionālās medicīnas teorētisko bāzi un šīs teorijas reāla pielietojuma iespējas mūsdienu Ķīnas medicīnā. Darbs ir sadalīts divās daļās. Pirmajā daļā ir atspoguļota "Huandi neidzjin" tapšanas nosacījumi, bet otrajā daļā ietverta "Huandi neidzjin" teoriju analīze. Bakalaura darba pētīšanas metode saistās ar literatūrzinātnisko pieeju, vērstu uz kanona satura un teoriju analīzi. Darbs sastāv no 46 lappusēm. Atslēgvārdi: tradicionālā medicīna, Ķīna, klasiskie teksti

Bachelor thesis ""Huangdi neijing" as the Theoretical Basis of Traditional Chinese Medicine" is dedicated to the study of "Huangdi neijing", also known as "The Yellow Emperor's Classic of Medicine" and to the Chinese traditional medicine leading theories which are reflected in it. "The Yellow Emperor's Classic of Medicine" is still the largest classical text, available in our time, which is dedicated to questions of Chinese traditional medicine. It has established a theoretical base for the further development of Chinese traditional medicine. In our time in Western societies there is a big interest in methods of alternative medicine and new treatment practices, and Chinese traditional medicine as such plays here an important role. Many methods are already used around the world. The same situation can also be observed in Latvia. The major objective of this thesis is to trace back the development of "Huangdi neijing", its real author, as well as to explore the theoretical base of the traditional Chinese medicine which is reflected in "Huangdi neijing" and real possibilities of application in Chinese medicine nowadays. This thesis is divided into two parts. The first part reflects conditions of the creation of "Huangdi neijing", while the second part gives a theoretical analysis of "Huangdi neijing". The research method of this thesis is connected with literary criticism approach, aimed at the analysis of the canon's contents and theories. The thesis contains 46 pages. Key words: traditional medicine, Chinese medicine, classical texts
„Huangdi neijing” as the Theoretical Basis of Traditional Chinese Medicine
Keywords: Āzijas studijas