Dažāda veida mākslīgo asaru ietekme uz sausās acs radītajām pazīmēm un simptomiem - Stanić, Josip (Latvijas Universitāte, 2021)
Maģistra darbs ir uzrakstīts angļu valodā uz 5 5 lappaspusēm. Tas satur 13 attēlus, 19 tabulas un 30 atsauces uz literatūras avotiem. Šī pētījuma mērķis ir novērtēt dažādu mākslīgo asaru ietekmi uz sausu acu simptomiem un pazīmēm. Sauso acu slimība (DED) ir hroniska, daudzfaktoru acu virsmas slimība, kas noved pie diskomforta, redzes traucējumiem un asaru plēvītes nestabilitātes, ar iespējamu acu virsmas bojājumu. Vecums un dzimums tiek mi nēts par svarīgākajiem faktoriem, kas izraisa sauso acu slimību, turpretī citi riski bieži netiek ņemti vērā. Lai nozīmētu DED ārstēšanu, jāveic dažādi diagnostikas testi. Mūsdienās ir pieejamas atšķirīgas ārstēšanas metodes, bet mākslīgās asaras ir visbie žāk izmantotā terapija visām sausās acs smaguma pakāpēm. Rezultātā darba mērķis bija izvērtēt sausu acu pazīmju un simptomu kopumu pacientiem, kuri lietoja mākslīgās asaras ar benzalkonija hlorīds (BAK) vai Polyquad konservantiem. Šis pētījums tika veikts ar 60 Zadaras vispārējās slimnīcas pacientiem. Pētījumu rezultāti parādīja acu pilienu ietekmi uz sausu acu simptomiem un pazīmēm, taču, izmantojot Polyquad kā konsarvantu, mākslīgajās asarās, tika sasniegts labāks efekts. Atslēgas vārdi : Sausa acs slimī ba, BAK (benzalkonija hlorīds), Polyquad, efekts, mākslīgās asara

This Master thesis in written in English on 5 5 pages and contains 13 figures, 19 tables and 30 references. The aim of this research is to evaluate the effect of different artificia l tears on dry eye symptoms and signs. Dry eye disease (DED) is a chronic, multifactorial disease of the ocular surface leading to discomfort, visual disturbance, and tear film instability, with potential damage to the ocular surface. Age and sex have bee n mostly reported as important factors associated with the occurrence of dry eye disease, whereas other risks are often ignored. Diagnostic tests are necessary in order to distinguish between dry eye, infections and allergies, which can present very simila r clinically, but require different treatment. A lot of treatments are available today, but artificial tears are the mostly used therapy for all severity grades of dry eye. The goal of this work was assessment of dry eye signs and symptoms and ocular toler ance of the patients using benzalkonium chloride (BAK) and Polyquad preservative in eye drops. This research was conducted on 60 patients of the Zadar General Hospital. Based on this research, it can be said that the effect of BAK and Polyquad eye drops on dry eye symptoms and signs is significant, but by using Polyquad a slightly better effect was achieved. Key words: Dry eye, BAK (benzalkonium chloride), Polyquad, effect, artificial tears
The Effect of Different Artificial Tears on Drye Eye Symptoms and Signs
Keywords: Fizika; Dry eye; BAK (benzalkonium chloride); Polyquad; artificial teras