Ilgtspējas principi privātmājas interjera dizainā - Gerasimčuka, Arita (Latvijas Universitāte, 2016)
Diplomdarba tēma – ekoloģisku, dabai draudzīgu interjera materiālu pielietojums privātmājas interjera izveidē. Diplomdarba mērķis ir privātmājas interjera izveide no dabai draudzīgiem materiāliem. Ekoloģiski interjeri ieņem nozīmīgu lomu sabiedrībā un pieprasījums pēc tā arvien palielinās. Lai veiksmīgāk varētu izstrādāt privātmājas interjera dizainu, nepieciešams iepazīties ar kritērijiem ilgtspējīga interjera izveidē. Darbs sastāv no trim daļām: Teorētiskās, Empīriskās un Radošās daļas. Teorētiskajā daļā tika veikts pētījums par ilgtspējīgu attīstību un principiem. Tika izpētīti ekoloģiski, dabai draudzīgi materiāli grīdām, sienām un aksesuāru, dekoru daudzveidību no pārstrādātiem, ekoloģiski tīriem materiāliem. Empīriskajā daļā tika izpētīti interjeri, kuros tiek pielietoti ekoloģiski, dabai draudzīgi interjera apdares materiāli Latvijā un ārvalstīs. Radošajā daļā tika izveidots privātmājas interjera dizains. Interjera projekts sastāv no funkcionālajiem plāniem ar mēbeļu rasējumiem, spēka un gaismas ķermeņa saslēguma plāniem. Apdares materiālu tabulā ir norādīti apdares materiāli ar nepieciešamajiem daudzumiem. Ekonomiskā daļa ļauj atspoguļot nepieciešamo finansējumu interjera izveidē.

Thesis: Sustainability principlesin cottage interior design. The aim are made ecological interior from natural material. Ecological interior have a segnificant role in today’s socialy and the demand for its increaser constantly. To archive the set task the author has resanched various criteria for creatinga suntainable and accesible enviroment. Work consist of three parts: Theoretical, expirical and creative In theoritical part author examined ecological principle and develoupment. Examined ecological and natural material for floor, wall, accessery and decoraty divensity from clear material. Expirical part was examined interior, where used natural clear material to interior in Latvia and other country. In creative part was made interior design. Interiour Project consisting of functional, floor and light plan. The end was visualization from cottage.Material, who used to interior, was made the tabele, where are the price and requires quality.
Sustainability principles in cottage interiour design
Keywords: Mākslas zinātne; ekoloģija; Ilgtspējība; eco dizains; ilgtspējas attīstība