Kukurūzas Zea mays attīstība svina piesārņojuma ietekmē - Līkā, Zane (Latvijas Universitāte, 2017)
Fitoremediācija ir videi draudzīga, lēta un vienkārša metode, ar kuras palīdzību augsni un ūdeni iespējams attīrīt no smago metālu piesārņojuma. Lai to paveiktu, tiek izmantoti hiperakumulanti – augi, kas īpaši pielāgojušies smago metālu uzņemšanai un tos spēj uzņemt vairāk un ātrāk nekā augi, kam nepiemīt šādas īpašības. Darba mērķis bija noteikt svina ietekmi uz parastās kukurūzas sakņu morfoloģiskajām un anatomiskajām īpašībām. Pētījumu veica Latvijas Universitātes Augu Fizioloģijas katedrā laika posmā no 2016. gada oktobra līdz 2017. gada maijam. Pētījumā izmantoja kukurūzas šķirni „Złota Karłowa SNF”, kas tika audzēta smilšu kultūrā, pievienojot svina acetātu trīs atšķirīgās koncentrācijās. Veicot sakņu arhitektūras un sakņu šķērsgriezumu analīzi, noteica izmaiņas svina ietekmē un izpētīja, ka, pieaugot svina koncentrācijai, samazinās auga masa, kopējais sakņu garums, sakņu diametrs, virsmas laukums, pastiprināti veidojas endodermas uzbiezinājumi – Kaspari svītras un vēlāk terciārie U – veida uzbiezinājumi, kā arī samazinās caurlaidīgo šūnu skaits.

The development of maize (Zea mays L.) in lead contaminated soil. Phytoremediation is nature friendly inexpensive and plain method which allows removing heavy metal pollution from soil and water. To accomplish this, hyperaccumulants – plants which are adapted to absorb heavy metals and are able to do so faster and more efficient, than plants which do not possess these properties, can be used. The aim of this research was to study the potential effects of Pb contamination on anatomical and morphological structures in roots of maize. The study was carried out from October 2016 to May 2017 at the Department of Plant Physiology of the Faculty of Biology, University of Latvia. In study were used maize cultivar „Złota Karłowa SNF”, which were grown in sand culture with lead acetate in three different concentrations. Through root architecture and cross section analysis the lead affected changes were determined and it was explored that while increasing lead concentration the plant mass, root length, root diameter, surface area decreases, also noticeable are thickened endodermis – Caspari stripes, later U – alike tertiary thickened cell walls and decreased number of passage cells.
The development of maize (Zea mays L.) in lead contaminated soil
Keywords: Bioloģija; kukurūza; svins; fitoremediācija; sakņu uzbūve; piesārņojums