Pilsētas tēls 19.gs. 2.puses latviešu dzejā - Kalniņa, Undīne (Latvijas Universitāte, 2018)
Bakalaura darba “Pilsētas tēls 19. gadsimta 2. puses latviešu dzejā” mērķis ir izpētīt pilsētas tēlu 19. gs. 2. puses latviešu dzejā. Darbā veiktais pētījums atklāj pilsētas tēla raksturīgās iezīmes 19. gs. mūsdienu Latvijas teritorijas pilsētās. Darba teorētiskajā daļā sniegts kultūrvēsturisks ieskats 19. gadsimta pilsētā, teorētisks ieskats pilsētas tēla raksturošanā, literatūrvēsturisks ieskats latviešu dzejas urbānajos motīvos 19. gs. 2. pusē un pilsētas semiotikas teorētisks raksturojums. Pētījuma praktiskajā daļā tiek raksturots pilsētas tēls 19. gs. 2. puses latviešu dzejā, kas kalpo gan kā lasītāja informants, gan kā dzejnieka emociju projekcija. Pētījumā ir analizēti desmit 19. gadsimta 2. puses latviešu dzejnieku dzejoļu krājumi, kuros iekļauti analizētie 12 dzejojumi, kur parādās urbānais motīvs.

The goal of the Bachelor thesis on "The image of city in Latvian poetry of the second half of 19th century" is to explore the image of the city in the second half of the 19th century in Latvian poetry. The work carried out reveals the features of the city's image in the 19th century in the cities of now modern-day Latvia. The theoretical part of the work provides a cultural-historical insight into the city of the 19th century, a theoretical insight into the characterization of a city's image, a literary and historical insight into the Latvian poetry themes of the 19th century theoretical description of urban semiotics. The practical part of the research describes the image of the city in second half of the 19th century in Latvian poetry, which serves as both a reader's informant and a projection of the poet's emotions. The study analyses ten of the second half of the 19th century Latvian poetry stocks, which includes the 12 poems in which the urban motif appears.
The image of city in Latvian poetry of the second half of 19th century
Keywords: Filoloģija; pilsēta; latviešu dzeja; 19. gs. latviešu literatūra; urbānā semiotika