Personības iezīmes un pašefektivitāte sievietēm sportistēm un nesportistēm - Zaķe, Īvaise (Latvijas Universitāte, 2020)
Bakalaura darba mērķis ir izpētīt personības iezīmju un pašefektivitātes atšķirības sievietēm, kas nodarbojas ar sportu, un sievietēm, kas nenodarbojas ar sportu, kā arī iezīmju un pašefektivitātes saistības katras grupas ietvaros. Augsta pašefektivitāte palīdz cilvēkiem ātrāk atgūties no piedzīvotiem zaudējumiem un kritumiem, kā arī sniedz lielākas spējas tikt galā ar šķēršļiem un sarežģītiem uzdevumiem dzīves laikā. Personības iezīmes veido personības profilu. Vairākos pētījumos tiek minēts, ka ir personības iezīmes, kas korelē ar pašefektivitāti, šajā pētījumā vēlos redzēt, vai šīs saistības mainās, atkarībā no tā vai sieviete nodarbojas ar sportu vai nenodarbojas ar to. Pētījumā piedalījās 127 dalībnieces, 70 sievietes, kas nodarbojas un 57 sievietes, kas ar sportu nenodarbojas, visas šīs sievietes ir vecuma grupā no 18 gadiem. Pētījumā tika izmantota IPIP-50 Lielā Piecinieka marķieru aptauja latvieši valodā adaptētā aptauja, kā arī vispārējā pašefektivitātes aptauja. Galvenie rezultāti atspoguļo to, ka sievietēm, kas nodarbojas ar sportu nav būtisku atšķirību personības iezīmēs un pašefektivitātes rādītājos no tām sievietēm, kas ar sportu nenodarbojas. Vienīgās saistības, kas uzrādīja atšķirības starp sportistēm un nesportistēm bija, pašefektivitātes un apzinīguma skalas. Tomēr iekšgrupās neuzrādās nekādas statistiski izteiktas personību veidojošas iezīmes.

The aim of the bachelor's thesis is to study the differences in personality traits and self-efficacy of women who engage in sports and women who do not engage in sports, as well as their relationships within each group. High self-efficacy helps people recover faster from losses and falls, as well as giving them greater ability to cope with obstacles and difficult tasks during their lifetime. Personality traits form a personality profile. Several studies mention that there are personality traits that correlate with self-efficacy, in this study I would like to see whether these commitments change depending on whether or not a woman is involved in sport. The study involved 127 participants, 70 women who are engaged in sports and 57 women who are not involved in sports, all of whom are in the age group at least of 18 years. The study used the 50-item IPIP Big Five Markers Latvian language adapted survey, as well as the general self-efficacy survey. The main results reflect the fact that women who do sports do not have significant differences in personality traits and self-efficacy rates from women who do not do sports. The only commitments that showed differences between athletes and non-athletes were the self-efficacy and conscientiousness scales. However, no statistically significant personality traits appear in the internal groups.
Personality Traits and Self-Efficacy for Women Athletes and Non-Athletes
Keywords: Psiholoģija; Personības iezīmes; Lielais piecinieks; Pašefektivitāte; Sportisti; Nesportisti