Erasmus+ programmas ietekme uz Latvijas cilvēkkapitāla attīstību - Paupere, Laine (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darba “Erasmus+ programmas ietekme uz Latvijas cilvēkkapitāla attīstību” mērķis ir izpētīt kā Erasmus+ programmas ietvaros īstenotie projekti ietekmē Latvijas cilvēkkapitāla attīstību, identificējot zināšanu, prasmju un attieksmju uzlabojumus, kurus indivīdi gūst no dalības Erasmus+ projektos. Bakalaura darba ietvaros tika izvirzīts pētāmais jautājums: Kā dalība Erasmus+ projektā ietekmē Latvijas cilvēkkapitāla attīstību un indivīdu iespējas darba tirgū? Kā lielākos ieguvumus indivīdi norāda uzlabotas komunikācijas un sadarbības prasmes, svešvalodu zināšanas, pašpārliecinātību par savām spējām un motivāciju turpināt iegūt izglītību. Aptaujas rezultāti norāda, ka vismazāk indivīdi projektu laikā uzlabojuši savas digitālās un IT prasmes, kas norāda, ka šīs Latvijas cilvēkkapitāla attīstībai nepieciešamās prasmes pagaidām Erasmus+ projektos netiek pilnvērtīgi attīstītas.

The aim of the bachelor's thesis “The impact of the Erasmus+ programme on the development of human capital in Latvia” is to explore how projects implemented under the Erasmus+ programme affect the development of human capital in Latvia, identifying improvements in knowledge, skills and attitudes that individuals derive from participation in Erasmus+ projects. Within the framework of the bachelor's thesis, the research question was raised: How does participation in the Erasmus+ project affect the development of human capital in Latvia and opportunities for individuals in the labour market? As the biggest benefits, individuals point to improved communication and collaboration skills, foreign language knowledge, confidence in their abilities and motivation to continue studying. The survey results show that during projects the least individuals have improved their digital and IT skills, indicating that these skills, even if necessary for the development of human capital in Latvia, are not properly gained in Erasmus+ projects.
The impact of the Erasmus+ programme on the development of human capital in Latvia
Keywords: Ekonomika un uzņēmējdarbība; Cilvēkkapitāls; Erasmus+; Izglītība; Profesionālā izaugsme; Cilvēkkapitāla attīstība