Alku sēkļa masīvo zemūdens morēnas atsegumu biotopa izpēte un kartēšana Baltijas jūrā Latvijas Ekskluzīvi ekonomiskajā zonā - Ruskuls, Gustavs (Latvijas Universitāte, 2024)
Zemūdens biotopu pētījumiem Latvijas ekskluzīvā ekonomiskā zonā atklātās jūras daļā, 2022. gadā ar zinātnisko kuģi “Mintis”, LIFE REEF projekta ietvaros, tika ievākti sānskata sonāra (SSS) un batimetrijas dati 483 km2 lielā akvatorijā. Apskatot šos datus tika novērots Latvijai neraksturīgas zemūdens iežu struktūras. 2023. gadā, papildus, tika veikta arī zemūdens filmēšana vietās, kur novērojamas šīs iežu struktūras. Izmantojot ģeogrāfisko informācijas sistēmu (GIS) programmā “QGIS” ievietotos SSS un batimetrijas datus, kā arī video no zemūdens filmēšanas, tika veikta iežu struktūru izpēte, kuras rezultātā tika noskaidrots, ka tie ir morēnu atsegumi ar masīviem smilšakmens laukakmeņiem. Tie izvietojas vairākos laukumos Alku sēkļa ziemeļrietumu daļā un to izmēri var sasniegt līdz pat 80 metru diametru. Tika pieņemts, ka šis ir unikāls biotops, kas pieder pie rifu jeb akmeņu sēkļi jūrā (1170) biotopu kompleksa. Tā unikalitāti izceļ lielie, viengabalainie morēnu atsegumi, kuru starpās veidojās gravas un pat alas. Tika izveidotas GIS kartes, kas norāda katra nomērīta atseguma atrašanās vietu un laukumus, kuros tie izvietojās. Apskatot zemūdens filmēšanas video datus varēja arī novērot, ka biotopa dominantā suga ir Ziemeļu ēdamgliemene Mytilus trossulus, kuras apaugums uz morēnu atsegumiem ir vidēji 62,21 %. M. trossulus ir bioloģiski vērtīga suga jūras ekosistēmām, jo tā veic ūdens attīrīšanu (van der Schatte et al, 2018) un kalpo par barību daudzām zivīm un jūras putniem (Salomidi et al, 2012). Šajā darbā, izmantoto metožu robežās, tika detalizēti aprakstīts atklātais biotops, ar mērķi veicināt tā aizsardzību. Darbs veikts Latvijas Hidroekoloģijas institūtā (LHEI), SSS un batimetrijas dati iegūti no zinātniskā kuģa “Mintis” un zemūdens filmēšanas dati ievākti ar LHEI kuteri “Ronis”.

A study of underwater biotopes in the Latvian EEZ was carried out in 2022 with the research vessel "Mintis" for the LIFE REEF project, collecting side-scan sonar (SSS) and bathymetry data in an area of 483 km2 . Data analysis revealed the observation of submarine rock structures unusual for Latvia. In addition, underwater filming was carried out in the areas where these rock structures were observed. Using SSS and bathymetric data uploaded into the Geographic Information Systems (GIS) software "QGIS", as well as video from underwater filming, the rock structures were investigated and found to be moraine outcrops with massive sandstone boulders. They are located in several fields in the north-western part of the Alki Bank and can be up to 80 meters across. It has been assumed that this is a unique biotope belonging to the reef (1170) biotope complex. Its uniqueness is highlighted by the large, continuous moraine outcrops, in between which ravines and even caves were formed. It was possible to create GIS maps that indicate the location of each measured outcrop and the fields in which they were located. Looking at the underwater video data, it was also possible to observe that Mytilus Trossulus was the dominant species in the habitat, with an average cover of 62.21%. M. Trossulus is a biologically valuable species for marine ecosystems, as it performs water purification and serves as food for many fish and seabirds. In this work, within the limits of the methods used, the habitat discovered has been described in detail, with the aim of contributing to its conservation. The work was carried out at the Latvian Institute of Aquatic ecology (LIAE), SSS and bathymetry data were obtained from the research vessel "Mintis" and underwater filming data were collected by the LHEI cutter "Ronis". Keywords: moraine outcrops, underwater habitat, massive rock structures, Mytilus trossu
Research and mapping of the massive moraine outcrop biotope of Alki Bank, Baltic Sea, Latvian Exclusive Economic Zone
Keywords: Bioloģija; morēnas atsegumi; zemūdens biotops; masīvas iežu struktūras; Mytilus trossulus; sānskata sonārs