Hipotireozes ārstēšanas līdzekļu pieprasījums un patēriņš: aptiekas dati - Harčenko, Valērija (Latvijas Universitāte, 2010)
Bakalaura darbs veltīts hipotireozes ārstēšanas līdzekļu pieprasījuma un patēriņa pētījumiem aptiekā. Pētījuma laikā tika noskaidrots, ka kopš 2007. gada „Mēness aptiekās” ar katru gadu pieaug levotiroksīna tirdzniecības apjoms hipotireozes ārstēšanai. Aptiekās ir nopērkami arī bezrecepšu medikamenti un uztura bagātinātāji, kas satur jodu, un vitamīnu un minerālvielu kompleksi.. Tomēr hipotireozes ārstēšanai ārstēšanas līdzekļu ir maz. Neatkarīgi no bojājuma līmeņa un iemesliem, kuri izraisa hipotireozi, pielieto aizstājterapiju ar dažādu firmu ražoto L-tiroksīnu (levotiroksīnu). Pēdējā laikā retāk pielieto kombinētus trijodtironīna un tiroksīna preparātus. Darba teorētiskā daļa satur vispārīgo informāciju par mikroelementu jodu, tā ietekmi uz cilvēka organismu, joda saturu pārtikas produktos un nepieciešamo joda daudzumu, ka jāuzņem cilvēkam diennaktī, kā arī tiek apskatīta joda trūkuma problēma cilvēkiem dažādā vecumā – bērniem un pieaugušajiem, kā arī grūtniecēm. Apkopoti joda trūkuma novēršanas pasākumi un analizēti četru pacienšu klīniskie gadījumi. Izveidots “Mēness aptieku” tīklā pieejamo dažādu jodsaturošo preparātu saraksts. Atslēgas vārdi: Jods, Hipotireoze, L-tiroksīns, aptiekas

Bachelor thesis is devoted to the studies on dispensing and consumption of medicines for treatment of hypothyreosis. Obtained results show increase of L-tyroxine sell since year 2007 through „Meness aptiekas” chain pharmacies. However, there are quite litlle medicines to treat hypothyreosis -, mainly L-thyroxine produced with different trade names. Recently less are prescribed combined preparations with T3 and T4. Different food supplements, vitamins and minerals containing iodine are sold in pharmacies as well. The theoretical part contains the general information on a trace element – iodine, its influence on a human body, including sufficient quantities of iodine intake required per day and its supplementation as well as the describes symptoms of iodine deficiency related to both children and adults, also pregnant and lactating women. Compiled means of reducing iodine deficit and analyzed list of the non-prescription medicines available in pharmacies. Key words: Iodine, Hypothyroidism, L-thyroxine, pharmacy
Inquiry and the expence of the medicine, treating thyroid insufficiency: pharmacy’s data
Keywords: Farmācija