Dzimumatšķirības identitātes stilos un pašcieņas izjūtā jauniešiem, kuru vecāki ir šķīrušies un nedzīvo kopā - Kolosova, Viktorija (Latvijas Universitāte, 2013)
Bakalaura darba mērķis bija noskaidrot, vai pastāv dzimumatšķirības identitātes stilos un pašcieņas izjūtā jauniešiem, kuru vecāki ir šķīrušies un nedzīvo kopā. Pētījumā piedalījās 246 jaunieši vecumā no 16 līdz 18 gadiem. No visiem respondentiem tika atlasītas divas grupas, kur vienā- 30 zēni un otrā 30 meitenes, kuru vecāki ir šķīrušies un nedzīvo kopā. Vidējais vecums meitenēm- 16,4 un zēniem 17,7 gadi. Pētījumā tika izmantotas trīs aptaujas: demogrāfisko datu aptauja, Identitātes stilu aptauja (Identity Style Inventory [ISI-3]; M.D. Berzonsky, 1989, 1992). Un Rozenberga pašcieņas aptauja (Rosenberg Self-Esteem Scale, Rosenberg, 1965). Pētījumā atklājās, ka pastāv statistiski nozīmīgas dzimumatšķirības difūzajā identitātes stilā. Zēniem biežāk veidojās difūzais identitātes stils nekā meitenēm. Turpretim statistiski nozīmīgas dzimumatšķirības pašcieņas izjūtā neatklājās. Atslēgas vārdi: jaunieši, pašcieņas izjūta, identitātes stili, vecāku šķiršanās, dzimumatšķirības.

Aim of bachelor's thesis was to find out, whether there are gender differences in identity styles and self-esteem for adolescents whose parents are divorced and do not live together. The study included 246 students aged 16 to 18 years. From the all respondents were selected two groups, where one-30 boys and the second-30 girls whose parents are divorced and do not live together. The average age of girls are 16,4 years and boys 17,7 years. In study was used in the three surveys: demographic questionnaire. Identity Style Inventory ([ISI-3] M.,D. Berzonsky 1989, 1992). And Rosenberg Self-Esteem Scale (Rosenberg, 1965). In study find aut, that a there are statistically significant gender differences in diffuse-avoidant identity style. To boys, opposed to girls, more often developed diffuse- avoidant identity style. But statistically significant gender differences in self- esteem not found. . Key words: adolescents, self-esteem, identity styles, parental divorce, gender differences.
Gender differences in identity styles and self-esteem of adolescents whose parents are divorced and did living together.
Keywords: Psiholoģija