Slāpekļa (II) oksīda metabolīti multiplās sklerozes slimnieku asins plazmā atkarībā no terapijas efektivitātes - Bodrenko, Jevgenijs (Latvijas Universitāte, 2020)
Multiplā skleroze (MS) ir kompleksā, neirodeģeneratīvā saslimšana ar izteikto autoimūno komponentu, ar kuru slimo ap 2,2 miljoniem vidēja vecuma cilvēku visā pasaulē. Slimībai progresējot, attīstās fiziskā un garīga nespēja, kas noved pie pacienta nāves, visbiežāk no elpceļu infekcijām, 12-25 gadu laikā pēc klīnisko simptomu atklāšanas. Mūsdienās pieejamie terapijas veidi dod iespēju palēnināt slimības progresiju, bet neļauj pilnībā to izārstēt. Kamēr nav pieejama efektīva ārstēšanas metode, liela nozīme ir diagnostikas kritēriju un laboratorijas testu izstrādei, kas ļautu noteikt slimības pazīmes pirms vai pēc minimāli izteiktas simptomātikas rašanās. Tas var dot iespēju ātrāk uzsākt uzturošo terapiju, palielinot pacientu dzīves ilgumu un uzlabojot tās kvalitāti. Par vērtīgiem tiek uzskatīti arī kvantitatīvie parametri, kas ļauj novērtēt cik efektīvi izvēlētā terapija spēj apturēt slimības progresiju dažādās pacientu grupās. Dotā darba mērķis ir salīdzināt slāpekļa (II) oksīda metabolītu (NO2-, NO3-) koncentrācijas asins plazmā, MS slimnieku un veselu indivīdu grupas, kā arī noteikt pieminēto metabolītu līmeņus slimnieku plazmā atkarībā no pielietotas terapijas veida. Darba ietvaros tika veikta NO2- un NO3- kvantificēšana plazmas paraugos no MS slimnieku un kontroles grupām, izmantojot hemiluminiscences detektoru Sievers NOA 280i. Pēc iegūto datu apstrādes, tika noteikts ka gan NO2- gan NO3- koncentrācijas MS slimnieku asins plazmā ir ievērojami paaugstinātas, salīdzinot ar veselo indivīdu grupu (p<0,05). Rezultāti par dažādiem terapijas veidiem parādīja ka, atšķirības NOx metabolītu līmeņos starp pacientiem, kas pielieto dažādus terapijas veidus un pacientiem bez terapijas, pārsvarā, nav statistiski nozīmīgas (p>0,05).

Multiple sclerosis (MS) is a complex, neurodegenerative disease that involves a profound autoimmune component and affects 2.2 million young-to-middle age adults world-wide. As the disease progresses, the physical and mental disabilities emerge and intensify, leading to a lethal outcome in 12-25 years after clinical manifestations first appeared, mainly from respiratory infections. All therapy methods that are currently available only allow to slow the progression of MS. Given the crippling nature of the disease, clinical criteria and laboratory tests for early diagnosis and monitoring of progression present an area of research, that would allow for earlier and more efficient application of disease modifying therapy. This, in turn, would result in a prolonged lifespan and improved quality of life for MS patients. The aim of the given study is to compare the plasma concentrations of nitric oxide metabolites (NO2-, NO3-) in MS patients and healthy controls, as well as to evaluate the concentrations of corresponding metabolites in MS patients depending on the type of therapy. The quantification of NO2- and NO3- in plasma samples from MS patient group and control group was performed, using the chemiluminescence detector Sievers NOA 280i. Data analysis has shown that NO2- and NO3- plasma concentrations in MS patients were significantly elevated compared to the control group (p<0,05). No significant increase of NOx concentrations in blood plasma was observed in most patient groups, receiving different kinds of therapy, comparing with patients without therapy (p>0,05).
Levels of nitric oxide metabolites in plasma of multiple sclerosis patients depending on therapy effectiveness
Keywords: Farmācija; Multiplā skleroze; Inducējama slāpekļa (II) oksīda sintāze; Oksidatīvais stress; Peroksinitrīta citotoksicitāte