Personības iezīmju saistība ar grūtību pārvarēšanas stratēģijām pāra attiecībās - Jakoba, Santa (Latvijas Universitāte, 2022)
Personības iezīmes var prognozēt cilvēka uzvedību dažādās dzīves situācijās, ieskaitot arī romantisku attiecību veidošanu un uzturēšanu. Lai noskaidrotu pāra attiecību kvalitāti, pētījumos bieži izmanto mēījumus apmierinātībā ar laulībām, ko savukārt ietekmē dažādi faktori. Izmantojot Makkreja un Kostas pieeju personības apskatīšanā, šajā darbā tika mēģināts atrast korelācijas starp personības iezīmēm un romantisku attiecību kvalitāti un ilgumu. Darba gaitā tika apskatīti vairāki pētījumi, kas fokusējas uz atsevišķu personības iezīmju nozīmi attiecību kvalitātes nodrošināšanā, vai arī kopumā pēta, kas ietekmē attiecību kvalitāti un tādējādi arī to ilgumu. Kopumā tika pētīta atsevišķu personības iezīmju saistība ar grūtību pārvarēšanas stratēģijām, aplūkojot jau veiktos pētījumus un izmantojot atbilstošu instrumentāriju. Grūtību pārvarēšanas stratēģijas tika aplūkotas vispārīgi, kā arī konkrētāk caur grūtību pārvarēšanas aptaujas piedāvātajām apakšskalām, aptauju adaptējot latviešu valodā. Var secināt, ka romantisku attiecību prognozēšanā jāapsver gan to paredzētais ilgums, apzinot, ka, piemēram, zems labvēlīgums un zems apzinīgums ir pozitīvi vērtējams partnerī īstermiņa attiecībās, tomēr ilgtermiņā šādas personības iezīmes negatīvi korelē ar attiecību kvalitāti. Kā arī pētījumos pierādīts, ka augsts neirotisms abos partneros spēj prognozēt zemu apmierinātību ar laulību, kas ietekmē to kvalitāti un var prognozēt neveiksmīgu tās iznākumu. Pētījuma gaitā noskaidrots, ka plašie longitudinālie pētījumi apstiprina, ka romantisku attiecību kvalitātē nozīme ir nevis atsevišķu indivīdu personības iezīmēm, bet to savstarpējai saderībai pārī. Personības iezīmes tādējādi arī spēj prognozēt grūtību pārvarēšanas stratēģijas un to pielietošanu tieši diādiskā kontekstā, tomēr nepiemērojot dzimumatšķirības šajā jautājumā.

Personality traits can predict a person's behavior in a variety of life situations, including building and maintaining a romantic relationship. In order to determine the quality of a couple's relationship, research often uses assesment of marital satisfaction, which in turn is influenced by various factors. Using McCrey's and Costa's approach to personality, this work sought to find correlations between personality traits and the quality and duration of romantic relationships. In the course of the work, several studies were considered, which focus on the importance of certain personality traits in ensuring the quality of relationships, or in general, which influence the quality of relationships and thus their duration. Overall, the relationship between individual personality traits and coping strategies was explored by reviewing existing research and using appropriate instrumentation. Coping strategies were examined in general, as well as more specifically through the subscales offered by the Dyadic Coping Inventory, adapted into Latvian. It can be concluded that the prediction of romantic relationships should consider both their expected duration, recognising that, for example, low agreeableness and low conscientiousness are positively evaluated in a partner in a short-term relationship, but in the long term such personality traits negatively correlate with relationship quality. Research has also shown that high levels of neuroticism in both partners can predict low marital satisfaction, which affects the quality of the marriage and may predict a failed outcome. The study found that extensive longitudinal research confirms that it is not the personality traits of individuals that matter for the quality of romantic relationships, but their compatibility within the couple. Personality traits are thus also able to predict coping strategies and their use in a dyadic context, without, however, applying gender differences in this respect.
Link Between Personality Traits and Coping Strategies in Romantic Relationships
Keywords: Psiholoģija; personības iezīmes; attiecības; grūtību pārvarēšana; grūtību pārvarēšana pārī