Dzīvsudraba akumulācija asara Perca fluviatilis audos Rīgas līča piekrastē - Fedorovska, Anete (Latvijas Universitāte, 2019)
Dzīvsudraba akumulācija asara Perca fluviatilis audos Rīgas līča piekrastē. Darbā tika kvantitatīvi noteikts Hg saturs asara audos noskaidrojot Hg atkarību no asaru izmēra, masas, vecuma un sezonas, kā arī izpētīta barības bāzes ietekme uz Hg saturu asaros. Hg izpēte ir aktuāla, jo ūdens ekosistēmās Hg biomagnificējas augstāko koncentrāciju sasniedzot zivīs, pēc to veselības ir iespējams spriest par ūdens vides ekoloģisko stāvokli. Samazinot Hg slodzes, tā saturs jūras ūdenī ir zems, bieži zem noteikšanas robežas, tomēr atsevišķām zivju sugām novērota augsta Hg bioakumulācija. Eksperimentālajā daļā tika ievākti 642 asari 8-30 cm. Tika konstatēts, ka visi paraugi bija piesārņoti ar Hg diapazonā 23-278µg/kg slapja svara, novērota neliela sezonāla Hg mainība un būtiska korelācija starp Hg saturu un bioloģiskajiem parametriem un barības bāzi.

Mercury accumulation in perch Perca fluviatilis muscle of the Gulf of Riga. The aim of the study was to determine quantitative Hg content in perch muscle identifying its correlation with fish size, weight, age and season and to research the influence of food source on Hg content in perch. The research is actual because Hg biomagnificates reaching its highest concentration in fish which health is a good indicator to evaluate water ecological status. In water Hg content is low but some fish species still has high Hg contamination. In experimental part 642 perch samples of size 8-30 cm were collected. The research found that all samples were contaminated with Hg in range from 23-278µg/kg WW. Small seasonal Hg variation was found and high correlation between Hg and biological fish parameters and food source was detected.
Mercury accumulation in perch Perca fluviatilis muscle of the Gulf of Riga
Keywords: Vides zinātne; Asaris; Perca Fluviatilis; Hg; Biomagnifikācija; Bioakumulācija