Holokausta Latvijā atspoguļojums latviešu trimdas historiogrāfijā un daiļliteratūrā 1945. -1990. gados - Russkis, Pēteris (Latvijas Universitāte, 2007)
Bakalaura darbā „Holokausta Latvijā atspoguļojums latviešu trimdas historiogrāfijā un daiļliteratūrā 1945. – 1990 gados” izpētīta un raksturota trimdā izdotā literatūra un avoti laika posmā no 1945.-1990. gadam, kur rakstīts par holokaustu Latvijā vācu okupācijas laikā. Ir skaidrotas problēmas, ar kurām pētniekam jāsaskaras analizējot šos avotus. Avoti tiek izdalīti grupās, kur katrai ir savas īpatnības. Katrā no avotu veidiem ir tam raksturīgie izvirzītie vai tikai pieminētie jautājumi par holokausta notikumiem Latvijā. Autoriem ir gan kopīgi, gan atšķirīgi uzskati par holokaustu Latvijā. Trimdai svarīgākais no apskatītajiem jautājumiem ir latviešu loma un vaina šajās akcijās, kas ir būtisks iemesls, kādēļ notika klusēšana par vācu laika noziegumiem.

The title of this bachelor paper is “The Reflection of the Holocaust in Latvia in the Historiography and Fiction of Latvian Exile in years 1945-1990”. In this paper the literature and sources about the holocaust in Latvia during the German occupation in time period 1945-1990 have been investigated and described. The sources have been divided into groups where each of them has its own peculiarities. Each kind of sources contains its typical put forward or only mentioned questions about the events of holocaust in Latvia. The authors have both shared and different opinions about holocaust in Latvia. The most important question out of those explored is the role of Latvians and their fault in these events, which is the essential reason for withholding the truth about the crimes of German times.
The Reflection of the Holocaust in Latvia in the Historiography and Fiction of Latvian Exile in years 1945-1990
Keywords: Vēsture