Dzīves kvalitāte pacientiem ar iekaisīgām zarnu slimībām - Sidorova, Jekaterīna (Latvijas Universitāte, 2016)
Ievads. Iekaisīgās zarnu slimības ir autoimūnā, hroniska, neizārstējama slimība ar biežiem recidīvu un remisiju periodiem. Recidīvu laikā pacientiem pasliktinās visi simptomi, kuri savukārt ietekmē dzīves kvalitāti. IZS ārstēšanas svarīgākais uzdevums ir sasniegt slimības remisiju pacientam un nepieļaut recidīvu atkārtošanos. Pētījuma mērķis. Izvērtēt IZS pacientu dzīves kvalitāti, salīdzinot savā starpā abu IZS formu simptomus, tajā pat laikā izvērtējot, kādas IZS formas pacientiem ir smagāki slimības simptomi. Šīm nolūkam tika pielietota specializēta IZS aptaujas anketa. Materiāli un metodes. Lai izvērtētu IZS pacientu dzīves kvalitāti, pacienti piedalījās aptaujā, kur tika izmantota speciāla, standarta IZS pacientiem piemērota anketa (IBDQ). Pacienti tika izvēlēti no Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas gastroenteroloģijas 44. un 10. nodaļām. Kopumā pētījumā piedalījās 20 IZS pacienti (13 ČK pacienti un 7 KS pacienti). Rezultāti. Pētījumā piedalījās kopumā 20 pacienti, no kuriem bija 10 sievietes (50%) un 10 vīrieši (50%). Vecuma grupas no 21 līdz 59 gadiem (vidējais vecums 40.85 gadi, vecuma mediāna 46.00 gadi un SD ± 14.441). Pētījuma rezultātā bija salīdzināti četri veselības aspekti un kādas IZS formas pacientiem tie ir vairāk ietekmēti. Nav lielas atšķirības starp ČK un KS pacientu simptomu radītājiem, abas slimības izpaužās smagi. Iegūtie rezultāti nebija statistiski ticami. Secinājumi. Dzīves kvalitāte pacientiem ar iekaisīgām zarnu slimības ir ietekmēta un samazināta pēc visiem četriem veselības aspektiem. Smēķēšana nav IZS attīstības riska faktors. Bērnībā barošana ar mātes pienu nepasargā no IZS attīstības nākotnē. Pētījuma laikā tika veikta IZS pacientu atlase, pacientu anketēšana, iegūto datu analīze un secinājumu izstrādāšana.

Introduction. Inflammatory bowel disease is an autoimmune, chronic, incurable disease with frequent relapse and remission periods. Relapse in patients worsen all the symptoms, which negatively affects quality of life. The most important task of IBD treatment is to achieve disease remission and prevent relapse to the patients. Objective. The study aimed to assess the quality of life in IBD patients, compared two forms of IBD symptoms, while assessing what IBD patients will have more severe symptoms of the disease. For this purpose was used a specialized IBD questionnaire. Material and methods. In order to assess IBD patient’s quality of life, patients participated in the survey, where has been used a special, standard IBD patients suitable form (IBDQ). Patients were selected from Paul’s Stradins Clinical University Hospital Gastroenterology 44th and 10th unit. Overall, in the study participated 13 patients with ulcerative colitis and 7 patients with Crohn’s disease). Results. The study included a total of 20 patients, 10 of whom were female (50%) and 10 males (50%). Age groups from 21 to 59 years (mean age 40.85 years, the median age of 46.00 years, SD ± 14 441). During the research were compared four aspects of health, and what forms of IBD patients are more affected. There are no major differences between ulcerative colitis and Crohn’disease patients symptoms scores, both diseases are severe. The results were not statistically significant. Conclusion. The quality of life in patients with inflammatory bowel disease is affected and reduced by all health aspects. Smoking is not a risk factor for the development of IBD. As a child, feeding with breast milk does not protect against development of IBD in the future. During the study was carried out in IBD patient selection, patient questionnaires, analysis of data and development of conclusions.
Quality of life in patients with inflammatory bowel disease
Keywords: Medicīna; Iekaisīgās zarnu slimības; dzīves kvalitāte; Krona slimība; čūlains kolīts