Apdzīvojuma struktūras izmaiņas Stāmerienas pagastā no 20.gadsimta 20.gadiem - Balode, Mārīte (Latvijas Universitāte, 2016)
Maģistra darbs „Apdzīvojuma struktūras izmaiņas Stāmerienas pagastā no 20.gadsimta 20.gadiem” izstrādāts Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes Ģeogrāfijas nodaļā laika posmā no 2015. – 2016.gadam. Maģistra darbs sastāv no ievada, anotācijas latviešu un angļu valodā, 4 nodaļām ar 6 apakšnodaļām, secinājumiem, izmantotās literatūras un avotu saraksta un 8 pielikumiem. Ievadā sniegtas ziņas par tēmas aktualitāti, darba mērķi un uzdevumiem. Maģistra darba mērķis ir analizēt apdzīvojuma struktūras izmaiņas Stāmerienas pagastā no 20.gadsimta 20.gadiem līdz mūsdienām. Pirmajā nodaļā sniegts zinātniskās literatūras apskats par apdzīvojumu, tā jēdzienu un raksturojošajiem rādītājiem, Latvijas apdzīvoto vietu klasifikāciju, īpašu uzsvaru liekot uz lauku apdzīvoto vietu iedalījumu un Latvijas lauku apdzīvojuma attīstību no 20.gadsimta 20.gadiem līdz mūsdienām. Otrajā nodaļā apskatīti maģistra darba izstrādē izmantotie materiāli un sniegts izmantoto metožu apraksts. Trešā nodaļa veltīta pētāmās teritorijas – Stāmerienas pagasta - administratīvajam un dabas apstākļu raksturojumam, iekļaujot vispārējas ziņas par pagasta novietojumu, hidroloģiju, zemes lietojuma veidiem, ceļu tīklu. Ceturtā nodaļa vēsta par apdzīvoto vietu klasifikāciju Stāmerienas pagastā, iedzīvotāju struktūru un apdzīvojuma struktūras izmaiņām dažādos laika posmos: no 20.gadsimta 20.gadiem līdz Otrā pasaules kara beigām, padomju periodā un pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas 1991.gadā.

Masters thesis “Changes in settlement structure in Stameriena parish after 1920s” is written in Department of Geography in Faculty of Geography and Earth Sciences, University of Latvia, in 2015-2016. The paper consists from an introduction, abstract in Latvian and English, 4 chapters with 6 subchapters, conclusions, bibliography and 8 appendices. The introduction of the paper informs about the topicality of the present subject, the goal and objectives of the paper. The goal of the paper is to assess the settlement structure changes in Stameriena parish in 1920s to nowadays. The first chapter provides an overview of scientific literature on settlement, its definition and characteristics, classification of settlement s in Latvia, with special emphasis on rural settlements and development of rural settlement in Latvia from 1920s until nowadays. The second chapter outlines the applied research methods and materials. The third chapter is devoted to the territory under analysis – Stameriena parish – and its administrative and natural characteristics. It includes general information about the parish location, hydrology, land use patterns, road network. The fourth chapter informs about classification of settlements in Stameriena parish, population structure and changes in settlement structure over different periods – from 1920s until the end of the World War II, Soviet era and after restoration of Latvian independence in 1991.
Changes in settlement structure in Stāmeriena parish after 1920s
Keywords: Ģeogrāfija; Stāmerienas pagasts; Apdzīvojums; Apdzīvojuma struktūra; Ciems; Viensēta