Korelācijas starp astmas kontroles testu un astmas kontroles aptauju - Azizullah, Asib Ullah (Latvijas Universitāte, 2018)
Virsraksts: Korelācija starp astmas kontroles testu un astmas kontroles aptauju Ievads: Svarīgi atzīmēt, ka astmas kontroles aptauja (ACQ) un astmas kontroles tests (ACT) ir pārtulkotas dažādās valodās, ko izmanto klīniskajos praksē un pētījumos pasaulē. Aptauju priekšrocība ir tāda, ka tās ir ārkārtīgi noderīgas astmas kontroles novērtēšanai un tiek lietotas daudzās pasaules valstīs. Attiecībā uz rezultātu interpretāciju un pārvaldību ACT un ACQ ir vispiemērotākās anketas. Mērķis: Šī darba mērķis bija noskaidrot korelāciju starp astmas kontroles testu un astmas kontroles aptauju un Globālās Astmas Iniciatīvas (GINA) astmas kontroles vērtējumu. Materiāli un metodes: Pētījuma populācijā ietilpa vīrieši un sievietes vecumā no 18 līdz 75 gadiem, ar astmas diagnozi un tika ārstēti ar uzturošo terapiju, kas atbilst 2.-4. solim saskaņā ar Globālās Astmas Iniciatīvas (GINA) vadlīnijām. Rezultāti: Pētījumā tika iekļauti 179 pacienti no 180, 108 sievietes un 72 vīrieši (60,0% sieviešu), 114 nesmēķētāji, 30 bijušie smēķētāji un 36 smēķētāji, 108 pacienti bija jutīgi pret vismaz vienu elpceļu alergēnu (60,0% atopiska populācija), bet 72 pacienti bija nealerģiski. GINA pamatnostādne salīdzinājumā ar ACQ6 astmas kontroles novērtēšanas konsekvenci parādīja 118 (65,9%) konsekventi un 61 pretrunīgu novērtējumu. GINA vadlīnijas pret ACT pakāpe astmas kontroles novērtēšanas konsekvence liecina par 97 konsekventu (tikai 54,4% konsekvenci) un 82 pretrunīgi rezultāti. AKT vs ACQ6 astmas kontroles novērtēšanas konsekvence novērota 139 no 179 (77,7%) gadījumiem. ACT vērtējums un ACQ6 vērtējums bija 0,67, kas bija nozīmīgs p <0,0001, 0,59 starp GINA un ACQ6 kas bija nozīmīgs p <0,0001, un starp GINA un ACT 0,59 kas bija nozīmīgs p <0,0001. Secinājumi: Jāatzīst, ka pastāv mērena korelācija un sakritība starp GINA vadlīniju astmas kontroles jautājumu, Asthma Control Test, Asthma Control Questionnaire un GINA guideline (Asthma Control Level Assessment Questionnaire).

Title: Correlation between Asthma Control Test and Asthma Control Questionnaire Background: It is important to acknowledge the Asthma Control Questionnaire (ACQ) and Asthma Control Test (ACT) have undergone translation into different languages utilized and used in clinical practice and clinical trials across the globe. The advantage associated with the questionnaires is the fact that has an incredible deal towards the control of asthma across countries. With regards to interpretation and administration of the outcomes, ACT and ACQ are the questionnaires types most preferred. Objectives: The aim of this work was to investigate the correlation between Asthma Control Test, Asthma Control Questionnaire, and Global Initiative of Asthma (GINA) control score viewed as a reference. Materials and Methods: The study population consisted of male and female between ages 18 to 75, with diagnosis of asthma and treated by step 2 to 4 according Global Initiative for Asthma (GINA) guidelines. Results: 179 patients of 180 were included in the study, 108 females and 72 males (60.0% female population), 114 non-smokers, 30 ex-smokers and 36 smokers, 108 patients had sensitization to at least one respiratory allergen (60.0% atopic population) but 72 patients were non-atopic. GINA guideline asthma control evaluation vs ACQ6 asthma control evaluation consistency showed 118 (65.9%) consistent and 61 inconsistent evaluation. GINA guideline vs ACT score asthma control evaluation consistency showed 97 consistent (only 54.4% consistency) and 82 inconsistent results. ACT vs ACQ6 asthma control evaluation consistency observed 139 out of 179 (77.7%) cases were consistent. The ACT score and ACQ6 score of 0.67 that was significant at p<0.0001, 0.59 between GINA and ACQ6 that was significant at p<0.0001, and between GINA and ACT of 0.59 that was significant at p<0.0001. Conclusions: Worth acknowledgment is that there exists an overall correlation and modest consistency between all three tools, Asthma Control Test, Asthma Control Questionnaire and GINA guideline (Asthma Control Level Assessment Questionnaire).
Correlationn between asthma control test and asthma control questionnaire
Keywords: Medicīna; Asthma; Asthma control; Asthma control questionnaire; Asthma control test