Beduīnu nometināšanās Izraēlā; Negevas tuksneša fenomens - Roķe, Santa (Latvijas Universitāte, 2012)
Bakalaura darba tēma ir „Beduīnu nometināšanās Izraēlā; Negevas tuksneša fenomens”. Pētījuma mērķis ir noskaidrot, kāda ir bijusi, tradicionālā Tuvo Austrumu beduīnu sabiedrība, un novērtēt, kā mūsdienās ir mainījusies beduīnu situācija Negevas tuksnesī. Šajā pētījumā tiek apskatīta Izraēlas teritorija īsi pirms valsts dibināšanas, kā arī pēc tās; tiek aprakstīta tradicionālā beduīnu sabiedrība un secināts, kā tā mainījusies Negevas tuksnesī pēc Izraēlas valsts dibināšanas. Darbā tiek aprakstīts, kādus paņēmienus Izmanto Izraēlas valdība, lai izdzītu beduīnus no to tradicionālās teritorijas un nometinātu valsts institūciju veidotos ciematos, kuri tos vieglāk varētu kontrolēt, bet pārcelšanas laikā to tiem atsavināto zemi izmanot jaunu ebreju apmetņu veidošanai Negevā. Pētījumā tiek secināts, ka Izraēla nepārtraukti cīnās, lai izskaustu beduīnus no to zemes un nometināt arābu minoritāti pēc iespējas šaurākā teritorijā, galvenokārt ar jaunu likumu palīdzību. Atsavinot beduīnu zemes, tā padara tos par nelegāliem iedzīvotājiem, taču arī neļauj tiem veidot pastāvīgas dzīvesvietas reģionā. Izraēlas atzītajos ciematos dzīves apstākļi neatbilst normām, un iedzīvotāji tajos tiek diskriminēti un to tiesības – neievērotas. Izraēla neiekļauj beduīnu jautājumu savos turpmākajos attīstības plānos. Darbs sastāv no 3 nodaļām un apakšnodaļām. Kopējais apjoms – 50 lpp., no kurām 10 – pielikumi. Atslēgvārdi: beduīni, Negevas tuksnesis, Balfūra deklarācija, Izraēlas nometināšanas politika, Sijaga, neatzītie ciemati.

The thesis "Sedentarization of Bedouins in Israel; Phenomenon of Negev" deals with transformation of traditional and Bedouin society in Israel. The author studies traditional Middle Eastern Bedouin society and compares it with the modern one in Negev. The author finds out the differences between both social groups and inquires into reasons that has led the society to such changes. The author comes to a conclusion that sedentarization of Negev Bedouins is generally caused by long-term Israeli state policy and the aim for such action has been uprooting Israel's Arab minority from their traditional lands and to expropriate them so as to use the territory for Israeli nation’s purposes, like creating new settlements for Israelis in Negev. Oppressed, discriminated and excluded from Israel's development plans, most Bedouins there are living under subsistence level. From lords of the Negev they have became illegal citizens at their land. The research paper consists of 3 chapters, 50 pages and 10 appendixes. Keywords: Bedouins, Negev, the Balfour Declaration, Israel's settlement policy, Siyag, unrecognized villages.
Sedentarization of Bedouins in Israel; Phenomenon of Negev
Keywords: Āzijas studijas