Pacientu dzīvildze pēc ādas melanomas radikālas ķirurģiskas ārstēšanas - Kļaviņa, Olga (Latvijas Universitāte, 2015)
Tēmas aktualitāte: Sakarā ar ādas onkoloģisko saslimšanas gadījumu pieaugumu Latvijā, tai skaitā melanomas, tiek pievērsta uzmanība ādas veselībai, ādas jaunveidojumu savlaicīgai diagnostikai, un protams ārstēšanai, kas lielā mērā nosaka pacienta dzīvildzi. Ļaundabīga melanoma ir viena no biežākajām ar nāvi saistītajām slimībām. Darba mērķis: Izvērtēt un izvēlēties melanomas ārstēšanas taktiku, un noteikt melanomas dzīvildzi pēc tās. Materiāli un metodes: Aprakstošs, retrospektīvs pētījums. Pētījuma tika iekļauti 111 pacienti ar ļaundabīgu ādas melanomu, kuri tika ārstēti Latvijas Onkoloģijas centrā un kuriem tika veikta melanomas radikāla ķirurģiska ārstēšana laika posmā no 01.01.2009 līdz 31.12.2009. gadam. Visi pacientu dati tika ievākti no LOC dokumentu arhīva, no pacientu slimības vēsturēm. Visa pētījuma darba gaitā tika ievērota konfidencialitāte. Datu apstrādei tika izmantota SPSS 20 (IBM korp.) datorprogramma. Dati tika apstrādāti ar aprakstošās statistikas metodēm. Statistiskā ticamība tiek novērota ja P vērtība ir <0,05. Rezultāti: Pētījumā piedalījās 66 sievietes, ar vidējo vecumu 65 gadi, un 45 vīrieši ar vidējo vecumu 64 gadi. Biežākā melanomas lokalizācija sievietēm bija uz apakšējām ekstremitātēm, kas sastāda 39,4%, savukārt vīriešiem uz muguras, kas sastāda 42,2%. Pacientu dzīvildze ņemot vērā stadiju pēc Breslow invāzijas bija labāka pacientiem ar I un V stadiju. Ar I stadiju pēc Breslow, sieviešu dzīvildze 100%, vīriešiem 50%. Pie V stadijas dzīvildze sieviešu vidū 66,7%, savukārt vīriešu vidū 22,2%. Viszemākie dzīvildzes rādītāji bija pacientiem ar II un III stadiju. Pie II stadijas pēc Breslow izdzīvoja 20% sievietes un 50% vīriešu. Savukārt pie III stadijas dzīvildze sieviešu vīdu sastāda 44,4% un vīriešu vidū 33,3%. Secinājumi: Pēc šo rezultātu iegūšanas, var izsecināt, ka izolēti neņemot vērā citus faktorus, Breslow invāzijas dziļumu nevar izmantot dzīvildzes analīzei. Pacientiem ar ļaundabīgu ādas melanomu dzīvildze ir augstāka sieviešu vidū. Pētījumā netika atrastas statistiski nozīmīgas likumsakarības starp audzēja invāzijas līmeni, dziļumu un pacientu dzimumu, kā arī starp vecumu un audzēja lokalizāciju. ATSLĒGVĀRDI: Ļaundabīga melanoma, melanomas ķirurģiska ārstēšana, melanomas lokalizācija.

Background: Due to increased morbidity with oncological skin diseases, including melanoma, in Latvia, attention is paid to skin health, early diagnosis of neoplasm and of course treatment which significantly determines patient’s life expectancy. Malignant melanoma is one of the most common diseases associated with death. Aim: To evaluate and choose treatment tactics of melanoma and to determine survival rates after the treatment. Materials and methods: A descriptive, retrospective study. Research included 111 patients with malignant skin melanoma, who received treatment in the Oncology Centre of Latvia and who underwent radical surgical treatment of melanoma during the period of time from 01.01.2009 to 31.12.2009. Confidentiality was preserved during the entire research. Data, obtained from patients’ medical records, were collected from LOC archives and processed using SPSS 20 (IBM corp.) software program. Data were analyzed using methods of descriptive statistics. The statistical significance is observed if the P value of <0.05. Results: The study included 66 women with an average age of 65 years, and 45 men with an average age of 64 years. The most common localization of melanoma in women was on the lower extremities, which represents 39.4% while the most common localization of melanoma in men was on back, which represents 42,2%. Taking into account the stage after Breslow's depth of invasion, patient survival rates was better in patients with stage I and V. With stage I after Breslow, female survival rates were 100%, male survival rate 50%. With stage V survival among women were 66,7% and 22,2% among men. The lowest survival rates were observed in patients with stage II and III. With stage II survived 20% of women and 50% of men, while with stage III survival among women constitute 44.4% and 33.3% among men. Conclusions: Based on the results it can be concluded that without taking into account other factors, Breslow's depth of invasion cannot be used for survival analysis. In patients with malignant skin melanoma higher survival rate is among women. Statistically significant correlations between tumor invasion level, depth and patients' gender as well as between age and tumor localization, has not been found in this study. KEYWORDS: malignant melanoma, surgical treatment of melanoma, localization of melanoma.
Patient survival rates after skin melanoma surgical treatment
Keywords: Medicīna; Ļaundabīga melanoma; Melanomas ķirurģiska ārstēšana; Melanomas lokalizācija