Latvijas armijas intendantūras dienesti (1919.–1940.) - Ciganovs, Juris (Latvijas Universitāte, 2014)
Promocijas darbā "Latvijas armijas Intendantūras dienesti 1919.-1940" balstoties un Latvijā pieejamajiem publicētajiem un nepublicētajiem avotiem un materiāliem pētīta un analizēta Latvijas armijas intendantūras dienestu veidošanās, attīstība un darbība laika posmā no Latvijas Republikas dibināšanas, nacionālo bruņoto vienību veidošanās sākuma un vienotas Latvijas armijas izveidošanas 1919.gada jūlijā līdz Latvijas neatkarīgas valsts un Latvijas armijas likvidācijai padomju okupācijas rezultātā 1940.gada vasarā. Armijas apgādes jeb intendantūras sistēma ir svarīga bruņoto spēku kopējai funkcionēšanai: armijas kopumā un atsevišķu apakšvienību nodrošināšanai ar kara materiāliem, finanšu līdzekļiem, pārtiku un elpi. Kopš Latvijas armijas izveidošanas Neatkarības kara laikā, tās apgādes sistēma bija vairāk kārt pārveidojusies un reorganizējusies dažādas Apsardzības ministrijas, bet pēc tam - Kara ministrijas pārraudzībā esošās pārvaldēs. Armijas apgādes funkcijas 20. gadu beigās – 30.gadu sākumā pildīja Kara ministrijas Galvenā intendantūras pārvalde, Bruņošanās pārvalde, Kara sanitārā pārvalde, Kara būvniecības, Budžeta un kredīta pārvalde. Pamatojoties uz nepieciešamību racionalizēt esošo pārāk plašo pārvalžu štatu, kā arī cenšoties ekonomēt līdzekļus, saskaņā ar kara ministra 1933. gada 1.aprīļa pavēli visas minētās pārvaldes apvienoja vienā armijas vienību intendantūras dienestā – Apgādes pārvaldē, kura pastāvēja līdz armijas bojā ejai padomju okupācijas rezultātā 1940.gada vasarā. Divdesmit neatkarības gados Latvijas armijā bija izdevies izveidot labi funkcionējušu bruņoto spēku apgādes mehānismu. Latvijas armija varēja pilnībā sevi nodrošināt ar pārtiku, uzkabi, formas tērpiem, saimniecisko inventāru, medicīnisko inventāru un aprūpi, daļēji ar munīciju un kara materiāliem.

Doktoral thesis "Latvian Army’s Quartermaster Services in 1919 - 1940." Are based on available published and unpublished sources and materials in Latvia, the researches and analyzes of the development of Latvian army quartermaster service formation, its development and activity starting from the period of the foundation of the Republic of Latvia, national armed unit formation beginning and unite Latvian Army establishment in July 1919, till the liquidation of the independent Latvian state and the Latvian army as the result of the Soviet occupation in summer 1940. Army supply or quartermaster system is important for overall functioning of the armed forces: to ensure the war materials, financial resources, food supply and forage for army as a whole and for the individual army subunits provision. Since the establishment of the Latvian army during the Liberation struggle, its supply system was repeatedly transformed and reorganized under the supervision of different administrations from the Guard Ministry, but afterwards the War Ministry. Army supply functions at the end of the 20s and early 30s was performed by the Ministry of War and its Main Board of quartermaster, Armaments administration, War Sanitary administration, Military Construction, Budget and credit administration. Based on the need to rationalize the existing too broad administration staff, as well as trying to save resources, according to the order issued by the Minister of War on April 1,1933, all the mentioned administrations got united into a single army unit quartermaster service – supply administration, that existed till the collapse of the army due to the Soviet occupation fact in summer 1940. During the 20 independence years the Latvian army had established a well-functioning supply mechanism of the armed forces. Latvian army was fully able to support itself with food, equipment, uniforms, economical inventory, medical equipment and care, partly with ammunition and war materials.
Latvian Army’s Quartermaster Services in 1919-1940.
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Vēsture; History; Latvijas armija (Apgāde un krājumi); Latvia - Army (Supplies and stores)