Bentisko aļģu sugu daudzveidība un to ietekmējošie abiotiskie faktori Latvijas avotos - Medne, Madara (Latvijas Universitāte, 2015)
Latvijā mūsdienās nav veikti detalizēti pētījumi par bentisko aļģu daudzveidību avotos un to veidotos strautos, kā arī trūkst literatūras par šāda veida ūdenstilpju aļģu floru. Maģistra mērķis ir izpētīt bentisko aļģu daudzveidību Latvijas avotos, kā arī noteikt aļģu daudzveidību ietekmējošos faktorus. Darba ietvaros tika ievākti mikroskopisko un makroskopisko aļģu paraugi no atšķirīgiem substrātiem 27 dažādos Latvijas avotos. Paraugu ievākšanas vietā tika ievākti arī ūdens paraugi ķīmiskā sastāva analīžu veikšanai, kā arī mērīti iespējamie ūdenstilpi ietekmējošie abiotiskie faktori. Iegūtie dati tika apstrādāti ar programmas PC-ORD klāsteranalīzi un DCA analīzi, lai grupētu avotus pēc aļģu sugu daudzveidības īpatnībām un noteiktu aļģu daudzveidību ietekmējošos faktorus. Tika izrēķināts Sērensena indekss visu avotu pāru starpā. Kopā 27 avotos tika konstatēti 139 aļģu taksoni, kas pieder 5 nodalījumiem. Lielāko daļu identificēto taksonu sastādīja kramaļģes. Klāsteranalīze pēc aļģu sugu sabiedrībām atsevišķās grupās iedalīja avotus, kuri bija vislīdzīgākie pēc Sērensena indeksa. Galvenie aļģu sugu daudzveidību ietekmējošie faktori bija amonija jonu daudzums, silīcija jonu daudzums un ūdens elektrovadītspēja.

No detailed research concerning benthic algae diversity in springs has been conducted in the territory of Latvia. Additionally literature sources about flora of benthic algae in such watercourses are insufficient. The aim of this master’s thesis is to describe a research about benthic algae diversity in Latvia’s springs. Microscopic and macroscopic algae were collected from different substrates in 27 springs with different water chemical composition. Samples for water chemical analysis were collected in the place of sampling. Possible abiotic factors affecting the diversity of algae were measured. Cluster analysis and DCA analysis in PC-ORD was performed. Sørensen index was calculated between all springs. 139 algal taxa, which represent 5 divisions, were identified in total. Diatoms were the most abundant taxon. Cluster analysis grouped springs according to the diversity of benthic algal species. The most similar samples according to Sørensen index were grouped together. Main abiotic factors affecting diversity of algae were amount of silicon ions, amonium ions and water conductivity.
Diversity of benthic algae species and its affecting abiotic factors in springs of Latvia
Keywords: Bioloģija; avoti; bentiskās saldūdens aļģes; abiotiskie faktori; klāsteranalīze; Sērensena indekss