Paaudzes Z darbinieku darba motivācijas faktoru novērtējums Latvijā. - Gudele, Loreta Melānija (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darba tēma ir “Paaudzes Z darbinieku darba motivācijas faktoru novērtējums Latvijā”. Motivācijas uzlabošana darba vidē ir ļoti svarīga, jo no tā ir atkarīga darbiniekam uzticēto pienākumu izpildes kvalitāte. Z paaudze ir tā paaudze, kas uzaugusi vidē ar strauju tehnoloģisko attīstību. Tehnoloģijas ir bijis ļoti izpalīdzīgs rīks, lai mainītu šīs paaudzes redzējumu dažādās situācijās, tāpēc Z paaudzei ienākot darba tirgū, darba devējiem ir jānovērtē šīs paaudzes galvenos motivācijas faktorus un stimulus. Darba mērķis ir novērtēt paaudzes Z darbinieku motīvus un stimulus un sniegt priekšlikumus organizācijām motivācijas sistēmas uzlabošanai un pilnveidošanai. Darba pirmajā daļā autore apkopo vispārējo informāciju par motivāciju un motivācijas faktoru būtību. Darba otrajā daļā autore analizē jaunāko informāciju par Z paaudzi un tās atšķirībām no citām paaudzēm, kā arī šīs paaudzes darba prasības tirgū. Trešā daļa ietver interviju darba devēju kontentanalīzi un Z paaudzes darbinieku aptauju par motivāciju un stimuliem, kā arī iegūto datu analīzi. Atslēgvārdi: motivācija, motīvi, stimuli, Z paaudze, cilvēkresursu vadība, darba tirgus Bakalaura darbs sastāv no 65 lapaspusēm. Darbā ir iekļauti 20 attēli, 1 tabula un 5 pielikumi.

The topic of the bachelor thesis is "Assessment of work motivation factors of Generation Z employees in Latvia". Improving motivation in the work environment is very important, because the quality of the employee's performance depends on it. Generation Z is the generation that has grown up in an environment with rapid technological development. Technology has been a very helpful tool to change the way this generation sees different situations, so as Generation Z enters the labour market, employers need to assess the key motivational factors and incentives of this generation. The aim of this paper is to assess the motives and incentives of Generation Z employees and to make suggestions for organisations to improve and enhance their motivational systems. In the first part of the paper, the author summarises general information on motivation and the nature of motivational factors. In the second part of the paper, the author analyses the latest information on Generation Z and its differences from other generations, as well as the job requirements of this generation in the market. The third part includes a counter-analysis of employer interviews and a survey of Generation Z employees on motivation and incentives, as well as an analysis of the data. Keywords: motivation, incentives, Generation Z, human resource management, labour market The bachelor thesis consists of 65 pages. The thesis contains 20 figures, 1 table and 5 annexes.
Assessment of work motivation factors of Generation Z employees in Latvia.
Keywords: Ekonomika un uzņēmējdarbība; motivācija; motīvi; stimuli; Z paaudze; darba tirgus