Neatkarīgais audits, tā attīstība Latvijā - Bloka, Ieva (Latvijas Universitāte, 2010)
Dažādu notikumu ietekmē, kas vairākus gadus norisinās biznesa vidē ne tikai pasaulē, bet arī Latvijā, sabiedrība – klienti, valsts institūcijas, investori, kreditori, darbinieki un darba devēji – pievērš pastiprinātu uzmanību neatkarīgā audita (zvērinātu revidentu) darbībai. Finanšu pārskatu lietotāji aizvien vairāk no zvērinātiem revidentiem pieprasa profesionalitāti, kvalitatīvu revīziju un daudzpusīgas konsultācijas ar uzņēmējdarbību saistītos jautājumos. Sabiedrība vēlas pārliecināties par to, ka viņu potenciālo sadarbības partneru sastādītie finanšu pārskati sniedz skaidru un patiesu priekšstatu par uzņēmumu līdzekļiem, saistībām un to finansiāli saimniecisko darbību. Taču arvien vairāk Latvijā pasliktinās revīzijas pakalpojumu kvalitāte, kas liecina par to, ka zvērināti revidenti un zvērinātu revidentu komercsabiedrības ne vienmēr apzinīgi ievēro starptautiskos standartus un profesionālās ētikas prasības, par ko liecina dažādu pētījumu un pārbaužu rezultāti. Tāpēc ir nepieciešams informēt sabiedrību par situāciju revīzijas pakalpojumu nozarē un aktualitātēm tajā. Autore savā darbā apskata neatkarīgā audita jēdzienu Latvijā, lai radītu priekšstatu par šo institūciju un galvenajām funkcijām, taču darba galvenais mērķis ir izpētīt neatkarīgā audita Latvijā attīstības gaitu no tā pirmsākumiem līdz mūsdienām, ietverot gan normatīvo aktu regulējumu un organizāciju šajā nozarē, gan nozares aprakstu un aktuālākās problēmas. Pētot un analizējot neatkarīgā audita attīstību Latvijā, autore savā darbā ir izmantojusi LR normatīvos tiesību aktus, starptautiskos standartus, speciālo literatūru, publicētos pētījumus un rakstus par neatkarīgā audita jautājumiem, dažādus statistikas datus, kā arī dažādu organizāciju ziņojumus, pārskatus un internetā pieejamo informāciju. Bakalaura darba rezultātā autore piedāvā dažādus priekšlikumus neatkarīgā audita nozares būtiskāko problēmu risināšanai, tai skaitā arī revīzijas pakalpojumu kvalitātes kontroles un profesionālās ētikas prasību ievērošanas uzlabošanai.

Influence of various events in business world in past few years not only all over the world but also in Latvia has promoted society – clients, state institutions, investors, creditors, employees and employers – to pay more attention to the activity of independent auditors (sworn auditors). Financial statement users still more demand form sworn auditors professionalism, qualitative audit and varied consultations of entrepreneurial activity and taxes. Society wants to be sure that potencial partners prepared financial statements give true and fair view of companies financial situation and financial responsibilaty. For all that, increasingly quality of audit service in Latvia grows worse and that means that sworn auditors and sworn auditor companies not allways dutiful keep order to requirements of international standarts and profesional ethics. Therefore is necessary to inform the society about situation in audit service sector and its current events. Author will examine the concept of independent audit in Latvia, in order to represent basic regulations un functions of this institution, but the main objective of this bachelor’s work is to examine the process of independent audit from its beginning till today, including legislation acts of Latvia and organization of this institution as well as description of sector and current problems. In examination and analysing of development of independent audit in Latvia author has used legislation acts of Latvia, international standarts, special literature, printed researches and articles about independent audit, various statistics as well as reports, survays and information available at the internet of several organizations. As a result of this bachelor’s work author has proposed several suggestions to solve main problems of independent audit sector, therefore how to increase the quality of audit service and use of profesional ethics.
Independent audit, its development in Latvia
Keywords: Ekonomika