Jogas vingrinājumu integrācijas nozīme futbolā U9/U10 vecuma grupā - Širaka, Inga (Latvijas Universitāte, 2023)
Kvalifikācijas darba tēma ir “Jogas vingrinājumu integrācijas nozīme futbolā U9/U10 vecuma grupā”. Pētījuma mērķis – noskaidrot vai jogas vingrinājumu integrācija treniņu procesā sekmē lokanības un līdzsvara attīstību futbola audzēkņiem 9-10 gadu vecumposmā. Teorētiskajā daļā tiek aprakstīta jogas vēsture, tās fizioloģiskā un psiholoģiskā nozīme futbolā, kā arī vingrinājumu integrācijas ietekme uz futbolistu ievērojot vecuma īpatnības. Praktiski pētnieciskā darbā tika iesaistītas 2 pētījuma grupas – eksperimentālā un kontroles grupa. Pētījuma grupas veica testa vingrinājumus pirms un pēc jogas vingrinājumu iekļaušanas treniņu procesā. Iegūtie dati tika analizēti, lai noskaidrotu futbola spēlētāju lokanības un līdzsvara spējas. Treneru viedoklis, par pētījuma tēmu, tika noskaidrots ar anketēšanas palīdzību. Pētījuma laikā tika atbildēts uz pētniecisko jautājumu - jogas vingrinājumi pozitīvi ietekmē futbolista lokanības un līdzsvara attīstību.

Qualification work theme is " Importance of integration of yoga exercises in soccer U9/U10 age group". The purpose of the study is to find out whether the integration of yoga exercises in the training process contributes to the development of flexibility and balance in football students at the age of 9-10. The theoretical part describes the history of yoga, its physiological and psychological importance in football, as well as the effect of the integration of exercises on a football player, considering the characteristics of age. The practical research involved 2 groups - experimental and control group. The research groups performed test exercises before and after incorporating yoga exercises into the training process. The obtained data were analyzed to find out the flexibility and balance abilities of soccer players. The coaches' opinion on the topic of the study was ascertained with the help of questionnaires. In the work the question answered was - yoga exercises have a positive effect on the flexibility and balance development of a football player.
Importance of integration of yoga exercises in soccer U9/U10 age group
Keywords: Sporta zinātne; joga; lokanība; līdzsvars; vecuma posma īpatnības; jogas vingrinājumi