Apaļā jūrasgrunduļa Neogobius melanostomus invāzijas raksturojums Latvijas piekrastē - Knospiņa, Elīna (Latvijas Universitāte, 2014)
Pētījumā veikts apaļā jūrasgrunduļa invāzijas raksturojums Latvijas piekrastē, balstoties uz rūpnieciskās zvejas (2006 - 2013) un zinātniskās tīklu kontrolzvejas (1994 - 2013) datu analīzi. Piekrastes rūpnieciskajā zvejā un zinātniskajā kontrolzvejā vērojams apaļā jūrasgrunguļa nozvejas pieaugums gan Baltijas jūras atklātās daļas piekrastē, gan Rīgas jūras līcī. Piekrastes rūpnieciskajā zvejā 2013. gadā nozvejotas 25,9 tonnas jūrasgrunduļu. Katru gadu ir raksturīga rūpniecisko nozveju areāla palielināšanās. Balstoties uz zinātnisko kontrolzveju analīzi, relatīvā daudzuma izmaiņu raksturošanai aprēķināta nozveja uz piepūles vienību Liepājas un Papes kontrolzveju rajoniem. Liepājā apaļā jūrasgrunduļa nozveja uz piepūles vienību 2013. gadā bija 524 g/h, bet Papē 433 g/h. Rūpniecisko nozveju pieaugums un pieaugums nozvejai uz piepūles vienībunorādauz apaļā jūrasgrunduļa invāzijas sekmīgu attīstību Latvijas piekrastē. Atslēgas vārdi: apaļais jūrasgrundulis, Neogobius melanostomus, Baltijas jūra, invazīvās zivis, nozveja uz piepūles vienību.

The investigation contains characteristics of round goby invasion in the coastal zone of Latvia, based on data analysis from catches of commercial fishing (2006 – 2013) and scientific monitoring (1994 - 2013).Increase incatches of round gobies are observed bycommercial and monitoring data in theboth coastal zones - the Baltic Sea and the Gulf of Riga.The total coastal commercial catch of round goby in year 2013 was 25,9 tonnes.For each year commercial fishing is characterized by an increase in range.Based on data analysis of scientific monitoring in the areas of Liepaja and Pape, to characterize relative abundance, catch per unit effort was estimated. In Liepaja in year 2013 the catch per unit effort for round gobies was 524 g/h, but in Pape 433 g/h. Increase in commercial fishing and catch per unit effort shows successful invasion of round gobies in the coastal zone of Latvia. Key words: round goby, Neogobius melanostomus, the Baltic Sea, invasive fish, catch per unit effort.
Characteristics of the round goby Neogobius melanostomus invasion in the costal zone of Latvia
Keywords: Bioloģija