Sakautā mīlestība Salmana Rušdi romānos „Maura pēdējā nopūta” un „Zeme zem viņas kājām” - Vītola, Baiba (Latvijas Universitāte, 2012)
Bakalaura darbs ir veltīts sakautās mīlestības un tās izpausmju izpētei Salmana Rušdi romānos „Maura pēdējā nopūta” un „Zeme zem viņas kājām”. Sakautās mīlestības tēma tiek uzskatīta par vienu no vismazāk pētītākajām Rušdi daiļradē. Darba mērķis - noskaidrot kā Salmans Rušdi atainojis sakauto mīlestību konkrētajos darbos, un kā to pauž tēli. Autore kā pētījuma metodes izmantojusi gadījuma pētījumu, diskursa analīzi un salīdzinošo analīzi. Pētījumā noskaidrots, ka sakautā mīlestība abos romānos izpaužas tādos veidos kā neatbildētā mīlestība un mīlestības zaudējums, neuzticība un bailes no personīgās brīvības zaudēšanas, mīlestības neprāts, pārlieku liela uzticība un nespēja piedot, atspoguļojot galvenās problēmas tēlu attiecībās. Atslēgas vārdi: sakautā mīlestība, Salmans Rušdi, diskursa analīze, sakautās mīlestības veidi.

The present bachelor paper is dedicated to the analysis of defeated love and its expressions in Salman Rushdie’s novels ‘The Moor’s Last Sigh’ and ‘The Ground Beneath Her Feet’. The theme of defeated love is considered to be one of the least researched in Rushdie’s works. The aim of this paper is to explore how Salman Rushdie represents defeated love in particular novels and how it is expressed by the characters. The research methods included case study, discourse analysis, and contrastive analysis. As a result, it has been found out that defeated love in both novels appears in various forms, such as unrequited love and loss of love, infidelity and fear of losing independence, insanity of love, an overly great faithfulness, and inability to forgive, resembling the main problems of character relationships. Keywords: defeated love, Salman Rushdie, discourse analysis, forms of defeated love.
Defeated Love in Salman Rushdie’s Novels ‘The Moor’s Last Sigh’ and ‘The Ground Beneath Her Feet’
Keywords: Valodniecība