Laulības šķiršana pie zvērināta notāra - laulībā dzimušo bērnu tiesiskās aizsardzības problēmjautājumi. - Liepiņa, Sigita (Latvijas Universitāte, 2019)
Kopš 2011.gada, kad stājās spēkā Notariāta likuma un Civillikuma grozījumi, Latvijā zvērināti notāri ieguva tiesības bezstrīdus kārtībā šķirt laulību. Likumdevējs ir noteicis, ka laulātajiem ir jānoslēdz rakstveida vienošanās, kas var būt privāta vai notariāla akta formā. Darba autore mērķa sasniegšanai izpētīs dažādu valstu regulējumu, kur paredzēta iespēja laulību šķirt pie zvērināta notāra, izlemjot jautājumus par kopīgo nepilngadīgo bērnu, kā arī pašreizējo civiltiesisko regulējumu Latvijā. Darbā galvenokārt tiek pētītas vienošanās, kuras laulātie slēdz, šķirot laulību pie zvērināta notāra, kā arī zinātniskie raksti un interneta resursos pieejamā informācija. Pētījuma rezultātā autores ieskatā, šķirot laulību pie zvērināta notāra, ja ir kopīgs nepilngadīgs bērns, vecāki var brīvi noteikt vienošanās saturu jautājumos, līdz tā pilngadības sasniegšanai. Atslēgvārdi: ģimenes tiesības, laulības šķiršana pie zvērināta notāra, nepilngadīga bērna intereses, vienošanās saturs, problēmjautājumi.

Since year 2011, when changes of Notariate Law and Civil Law entered into force, sworn notaries in Latvia gained rights to terminate marriage, if the divorce is uncontested. The Legislator has determined that spouses must conclude a written agreement, which can be private or notarized. The author of the theses will research regulations of different countries, where divorce proceedings at the notary are allowed, deciding on matters about common under aged child, as well as current civil regulation in Latvia. Mainly agreements, that spouses conclude, when terminating marriage at the notary public, are researched in this theses, as well as scientific articles and information available on internet resources. As a result of study, in the opinion of the author of the theses, terminating marriage at notary public, if spouses have common under aged child, they can freely determine the content of the agreement on matters, until child’s legal age. Key words: family law, divorce by sworn notary, interests of under aged child, content of the agreement, issues of concern
Divorce by sworn notary - issues concerning the legal protection of children born in marriage.
Keywords: Juridiskā zinātne; ģimenes tiesības; laulības šķiršana pie zvērināta notāra; nepilngadīga bērna intereses; vienošanās saturs; problēmjautājumi