Latviešu valodas apguves veicināšana izglītojamiem ar dažādām dzimtajām valodām un iekļaušana mācību procesā - Bunkovska, Maija Armanda (Latvijas Universitāte, 2025)
Maija Armandas Bunkovskas bakalaura darba "Latviešu valodas apguves veicināšana skolēnu ar dažādām dzimtajām valodām iekļaušanai mācību procesā" mērķis ir teorētiski un praktiski pētīt, kā veicināt latviešu valodas apguvi skolēniem ar dažādām dzimtajām valodām, lai veicinātu viņu iekļaušanos mācību procesā. Latviešu valodas apguvei skolēniem ar dažādām dzimtajām valodām un to iekļaušanai mācību procesā ir būtiska nozīme izglītības jomā. Īpaši jaunajiem skolotājiem, uzsākot darbu ar skolēniem, kuriem mātes valoda nav latviešu valoda, trūkst priekštatu un materiālu, lai veiksmīgi sadarbotos un mācītu skolēnus. Valodas apguve ir sarežģīts un daudzšķautņains process, tāpēc ir būtiski apzināt valodas apguvi ietekmējošos faktorus, motivācijas nozīmi no valodas apguves prizmas, un dzimtās valodas ietekmi uz mērķa valodas apguvi. Pētījumā analizēti sākumskolas skolotāju dati par latviešu valodas veicināšanas skolēniem ar dažādām dzimtajām valodām sastopamām grūtībām skolotājiem, kā arī tika novērots skolotāju ikdienas darbs un ar kādām grūtībām saskaras darbā ar skolēniem, kuriem ir dažādas dzimtās valodas. Pētījuma darbs sastāv no 56 lpp., 15 attēliem, 5 tabulām, izmantotās literatūras avoti ir 100, pielikumu skaits - 4.

The aim of the thesis by Maija Armanda Bunkovska “Promoting Latvian language learning for non-native speaking students aiming to ensure their inclusion in the learning process” is to theoretically and practically study how to promote the learning of the Latvian language for students with different native languages in order to promote their inclusion in the learning process. The acquisition of Latvian language by students with different native languages and their inclusion in the learning process is of great importance in the field of education. This is especially important with new teachers, who often start their work with non-Latvian speaking students, lacking the prerequisites and materials to successfully collaborate and teach the subject. Language learning is a complex and multifaceted process, therefore it is essential to identify the factors influencing language acquisition, the importance of motivation from the perspective of language acquisition, and the influence of the native language on target language acquisition. The study analyzed data from primary school teachers regarding the difficulties teachers encounter in promoting the Latvian language to non-native speaking students, and also observed the daily work of teachers and the difficulties they encounter when working with students who have different native languages. The thesis consists of 56 pages, 15 figures, 5 tables, 100 sources of literature and 4 appendices.
Promoting Latvian language learning for learners with different mother tongues and inclusion in the learning process
Keywords: Izglītības zinātnes; Daudzvalodība; valodas funkcijas; dzimtā valoda; skolēni