Melnkalnes integrācijas Eiropas Savienībā novērtējums - Šteinīte, Sintija (Latvijas Universitāte, 2013)
Pētījuma problēma ir Melnkalnē pastāvošā sarežģītā ekonomiskā, politiskā un sociālā situācija, kas nelabvēlīgi iespaido pievienošanās kritēriju izpildi, lai varētu veiksmīgi iestāties Eiropas Savienībā līdz 2020. gadam. Pētījuma mērķis un uzdevumi – analizējot Eiropas Savienības paplašināšanās teorētiskos aspektus un pievienošanās procesu, kā arī Kopenhāgenas kritēriju izpildi Melnkalnē salīdzinājumā ar Rietumbalkānu valstu un Latvijas pieredzi, izpētīt ekspertu un sabiedrības viedokli Latvijā un Melnkalnē par iespējamajām problēmām, kā arī pozitīvajiem un negatīvajiem aspektiem saistībā ar Melnkalnes iestāšanos Eiropas Savienībā. Veiktais pētījums pierādīja, ka Eiropas Savienības acquis 23. un 24. sadaļu izpilde Melnkalnē būs vissarežģītāk izpildāmas, kā arī to, ka iedzīvotāji ir pietiekami informēti par integrācijas procesu Eiropas Savienībā, tādēļ viņu attieksme ir vērtējama kā pozitīva.

Research problem is the existing difficult economic, political and social situation in Montenegro, which affects the Accession criteria fulfilment in order to successfully join the European Union till the year 2020. Purpose and tasks of the research – to analyze the literature of European Union enlargement and the accession process as well as the Copenhagen criteria fulfilment in Montenegro in comparison with Westernbalkan countries’ and Latvia’s experience, and to explore the opinion of experts and citizens of Latvia and Montenegro about the potential problems, as well as positive and negative aspects related to Montenegro’s accession to the European Union. Research study showed that Chapters 23 and 24 of the European Union acquis will be the most difficult to meet in Montenegro, and that people are sufficiently informed about the integration process towards the European Union, therefore their attitude can be judged as positive.
Assessment of Montenegro's integration in the European Union
Keywords: Ekonomika