Uz rūpēm balstīta morālā spriešana, dzimumlomas un piesaistes stils sievietēm - Pranaite, Magdalēna (Latvijas Universitāte, 2016)
Maģistra darba mērķis bija izpētīt dzimumlomu, piesaistes stila un uz rūpēm balstītās morāles saistības. Tika izvirzīti sekojoši jautājumi: kādas sakarības pastāv starp dzimumlomu, uz rūpēm balstīto morālo spriešanu un piesaistes stilu sievietēm un kā dzimumloma un piesaistes stils prognozē uz rūpēm balstīto morālo spriešanu? Pētījumā piedalījās 31 sieviete. Izmantotās metodikas: Attiecību aptauja (Relationship Questionaire, Bartholomew & Horowitz, 1991); Bēmas dzimumlomu aptauja (Bem Sex Role Inventory, Bem, 1974); Rūpju ētikas intervija (The ethics of care interview, Skoe, 1993). Tika atrasta statistiski nozīmīga saistība drošā piesaistes stila un uz rūpēm balstītā morālās spriešanas līmeņa rādītājiem. Drošais piesaistes stils prognozē uz rūpēm balstītās morālās spriešanas līmeņa paaugstināšanos un izskaidro 17% variācijas, ko konstatēja ar regresiju analīzes palīdzību.

The goal of this masters thesis was to explore how can attachmet style and gender role predict care based morality and wether there are connection between these variables. Thirty one women participated in the study. The following methods were used in this study: Relationship Questionaire (Relationship Questionaire, Bartholomew & Horowitz, 1991); Bem Sex Role Inventory (Bem Sex Role Inventory, Bem, 1974); The ethics of care interview (The ethics of care interview, Skoe, 1993). The results show that the only significant predictor of moral behavior in this study is safe attachment style. Key words: attachment style, care based morality, sex role.
Attachment style, sex roles and care based morality for women.
Keywords: Psiholoģija; uz rūpēm balstīta morālā spriešana; dzimumlomas; piesaistes stils; care based morality; sex role