Dažādu augu sugu formaldehīda attīrīšanas efektivitāte botāniskā gaisa filtra sistēmā un to fizioloģiskā stāvokļa novērtējums - Sieriņa, Alise (Latvijas Universitāte, 2021)
Botānisku gaisa biofiltrāciju var izmanot, lai attīrītu iekštelpu gaisu no gaistošajiem organiskajiem savienojumiem. Piecus biofiltra modeļu variantus pakļāva formaldehīda ietekmei sešas reizes ar četrām dienām starp ekspozīcijām. Noteica formaldehīda koncentrāciju pirms un pēc biofiltra un augu fizioloģisko stāvokli, mērot hlorofila fluorescenci. Augu biofiltri samazināja formaldehīda koncentrāciju vidēji par 33%. Mentha aquatica var. litoralis par 46%, Chlorophytum comosum par 31%, Epipremnum aureum par 31% un Anthurium sp. par 26%. Salīdzinājumam, biofiltra modelis bez augiem attīrīja 20% formaldehīda. Laika gaitā attīrīšanas efektivitāte pieauga, bet būtiska sakarība bija tikai C. comosum variantā. Augu fizioloģiskais stāvoklis laika gaitā būtiski samazinājās E. aureum un Anthurium sp. variantos, bet nenovēroja atšķirību pirms un pēc katras ekspozīcijas. Botāniskie biofiltri ar M. aquatica un C. comosum ir piemēroti gaisa attīrīšanai no formaldehīda.

Dynamic botanical biofiltration can be used to filter indoor air from volatile organic compounds. Five variations of biofilter models were exposed to formaldehyde six times every four days. Single-pass formaldehyde removal and plant physiological status were tested by measuring chlorophyl fluorescence before and after each exposure. Botanical biofilters were able to remove 33% of formaldehyde on average, with Mentha aquatica var. litoralis being able to remove 46%, Chlorophytum Comosum 31%, Epipremnum aureum 31% and Anthurium sp. 26%. In comparison, the plant-less biofilter was able to remove only 20% of the pollutant. Removal efficiency of the planted biofilters improved over time, but significantly only with C. comosum. A significant negative impact on exposed plant physiological status was detected over time for E. aureum and Anthurium sp., but not after each exposure. Botanical biofilters with M. aquatica and C. comosum are suitable for air purification from formaldehyde.
Formaldehyde removal efficiency by different plant species in a dynamic botanical biofilter system and the assessment of their physiological status
Keywords: Bioloģija; botānisks gaisa biofiltrs; bioremediācija; hlorofila fluorescence; formaldehīds