Vārda brīvības kā viena no dekmokrātiskas valsts pamatelementa attīstība - Suvorova, Jeļena (Latvijas Universitāte, 2009)
Bakalaura darba ietvaros tiek vērsta uzmanība uz vārda brīvības kā vienas no cilvēktiesībām attīstību laika periodā no antīko demokrātiju rašanās brīža līdz mūsdienām. Pētījuma rezultātā tiek konstatēts, ka periodā no antīko demokrātiju rašanās brīža līdz pat viduslaikiem nepastāvēja normatīvā bāze, kurā būtu atrunātas tiesības uz vārda brīvību. Pirmie cilvēktiesību dokumenti sāka parādīties apgaismības laikmetā, ko veicināja sabiedrības revolūcijas, taču šo dokumentu ieviešana nebūt nenozīmēja, ka tiesības uz vārda brīvību tika realizētas praksē. Pirmā pasaules kara laikā ASV nostiprinājās tiesu prakse, kura ierobežoja tiesības uz vārda brīvību gadījumos, kad ASV iedzīvotāji protestēja pret viņu iesaukšanu militārajos spēkos karā ar Vāciju.. Totalitāro režīmu pastāvēšanas laikā vārda brīvība tika pamatīgi iedragāta, jo tiesības to realizēt tika sistemātiski pārkāptas no valsts puses, kā arī pastāvēja cenzūra. Līdz ar vienotas nostājas nostiprināšanās par vārda brīvības atļaušanu pēc Otrā pasaules kara, tika izstrādāti starptautiski dokumenti, kuri mūsdienās valstīm uzliek par pienākumu ievērot tiesības uzvārda brīvību, taču atsevišķu valstu prakse liecina par pretrunām izpratnē par vārda brīvību.

Within the border of Bachelor work the attention is drawn to the aspects of freedom of speech in the human rights development from the period of arising of democrasy in the ancient world till present time. As a result of the research its been established that during the period from ancient time of the beginning of democracy until the Middle Ages there was no normative basis for the rights of freedome of speech. The first human rights documents appeared at the Age of Enlightenment further social revolutions but enforcing these documents didn't mean the rights of speech were realized in practise. During the First World War, the Court practise of USA has been strengthened limiting the rights of human speech in cases when USA citizens protested against their calling up for military war with Germany. At the time of totalitarianism the freedome of speech was essentually limited because the rights for its realizatiion have been regularly broken by State and besides there existed censorship. When the common approach has been established for the freedom of speech after Second World War, the International documents were issued and nowadays these documents oblige the States to follow the rights of freedom of speech, however in some States practice there are contradictions in understanding of freedom of speech.
Liberty of speech as one of the fundamental element of democratic country
Keywords: Juridiskā zinātne