Mūsdienīga tematiska muzeja izveides nosacījumi - Malahovska, Dana (Latvijas Universitāte, 2021)
Diplomdarbā “Mūsdienīga tematiska muzeja izveides nosacījumi” tiek apskatīti muzeju interjera un ekspozīciju risinājuma nosacījumi, izpētīts, kas ir muzejs, kādas funkcijas pilda, kā tos iedala. Tiek izpētīta Dziesmu svētku nozīme un vēsture Latvijā un Madonas novada dziesmu svētku tradīciju pirmsākumi, kā arī personas, kas ietekmēja šo svētku tradīciju attīstības gaitu līdz pat mūsdienām. Empīriskajā daļā tiek veikts salīdzinošais pētījums par muzeju ekspozīciju risinājumiem, analizējot, kādi interaktīvi elementi tiek pielietoti un ar kādām tehnoloģijām tiek papildinātas muzeju ekspozīcijas pasaulē un Latvijā. Radošajā daļā tiek izstrādāts multifunkcionāla kompleksa “Dziesmu svētku skola” interjera projekts un muzeja ekspozīcijas koncepcija. Darbs sastāv no četrām nodaļām: pirmajā nodaļā tiek aplūkots, kas ir muzejs, otrajā nodaļā tiek pētīti kādi ir iespējami ekspozīciju veidi, trešajā nodaļā tiek pētīti Dziesmu svētki, Madonas novada nozīme šo svētku attīstībā un kādas personas ietekmēja attīstības gaitu. Ceturtajā nodaļā, balstoties uz izvirzītajiem kritērijiem, tiek veikts salīdzinošais pētījums, analizējot interaktīvu elementu izmantošanu muzeju ekspozīcijās. Atslēgvārdi: muzejs, ekspozīcija, interaktīvs, tehnoloģijas, dizains, dziesmu svētki, tradīcijas, Madonas novads

The diploma thesis “Conditions for the establishment of a Modern Thematic Museum” covers the conditions of the museum interior and exposition, explores what a museum is, what functions it performs, how the museum types are divided. The research includes exploration of the significance and history of the Latvian Song Festival and the beginnings of the Madona region song festival traditions, as well as the individuals who influenced the development of these festival traditions to the present day. In the empirical part, a comparative study of museum exposition solutions are performed, analysing what interactive elements and what technologies are used to supplement museum expositions in the world and in Latvia. In the creative part, the interior design project of the multifunctional complex “Song Festival School” and the concept of the museum exposition are developed. The thesis consists of four chapters: the first chapter looks at what a museum is, the second chapter explores the possible types of expositions, the third chapter consists of information and research on the Song Festival, the role of Madona region in the development of this festival and which individuals influenced the development. In the fourth chapter, based on the set criteria, a comparative study is performed, analysing the use of interactive elements in museum expositions. Keywords: museum, exposition, interactive, technologies, design, song festival, traditions, Madona region.
Conditions for the Establishment of a Modern Thematic Museum
Keywords: Mākslas zinātne; muzejs; ekspozīcija; interaktīvs; tehnoloģijas; dizains