Zemes apsaimniekošanu ietekmējošie faktori Jaunpiebalgas novadā - Ozola-Lūsa, Zane (Latvijas Universitāte, 2013)
Maģistra darba „Zemes apsaimniekošanu ietekmējošie faktori Jaunpiebalgas novadā” mērķis ir noskaidrot dažādu faktoru ietekmi uz zemes izmantošanu un apsaimniekošanu Jaunpiebalgas novadā. Pētījuma ietvaros izveidots kartogrāfiskais materiāls, kurā attēloti pašreizējie Jaunpiebalgas novada zemes lietojumveidi, kas papildināti ar zemes izmantošanas apsekojumos fiksētajiem foto materiāliem. Paralēli tika veidotas intervijas ar Jaunpiebalgas novada lauksaimniecības un nekustamo īpašumu speciālistiem par zemes izmantošanu un zemes apsaimniekotājiem, kā arī, balstoties uz intervijām, izstrādātas aptaujas zemes apsaimniekotājiem Jaunpiebalgas novadā. Nozīmīgākie faktori, kas ietekmē zemes apsaimniekošanu minami darbs, indivīda vecums, ģeogrāfiskā atrašanās vieta, kā arī Eiropas Savienības atbalsta maksājumi lauksaimniekiem. Atslēgvārdi: zemes apsaimniekošana, zemes lietojumveids, zemes lietojumveida izmaiņas, lauksaimniecībā izmantojamās zemes, Jaunpiebalgas novads.

The aim of Master’s Thesis research „Land management influencing factors in Jaunpiebalga area” is to find out the influenceof various factors in Jaunpiebalga areas land management. In this study the cartographic material has been created where the current land use of Jaunpiebalga area can be seen, complemented with the recorded photo materials in land use surveys. At the same time, the interviews with the agricultural and real estate experts of Jaunpiebalga area about the land use and land managers were made, as well based on the interviews, developed questionnaires to land managers in Jaunpiebalga area were developed.The main factors that are affecting the land management are work, person’s age, geographical location and also the European Union area payments for the farmers. Key words: land use, land management, land use changes, agricultural land, Jaunpiebalga area.
Land management influencing factors in Jaunpiebalga area
Keywords: Vides zinātne