Mākslīgā intelekta ietekme uz sabiedrību: sociālais aspekts - Špika, Alevtīna (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darbs „Mākslīgā intelekta ietekme uz sabiedrību: sociālais aspekts” ir uzrakstīts 2024.gadā Latvijas universitātes Sociālo zinātņu fakultātes Informācijas un bibliotēku studiju nodaļā. Tēma ir aktuāla, jo strauji attīstās mākslīgā intelekta tehnoloģijas. Bakalaura darbā tika apskatītas mākslīgā intelekta praktiskās problēmas, sabiedrības bažas un kādas tieši tās ir. Pētījuma gaita autors noskaidroja, kāds viedoklis šobrīd pastāv dažādu sabiedrības pārstāvju vidū par mākslīgā intelekta izmantošanu dažādās jomās. Autore izvirzīja sekojošas pētījuma hipotēzes: 1. MI ir potenciāls ilgtspējīgai cilvēces attīstībai; 2. MI attīstība ir saistīta ar būtiskām sociālām un kultūrām sekām. Pētījumā iegūtie rezultāti ļauj secināt, ka autores izvirzītās hipotēzes apstiprinās. Interese par mākslīgā intelekta tehnoloģijām turpina pieaugt, izraisot debates un pārdomas par sabiedrības nākotni. Šīs tēmas risināšanai ir nepieciešamas ne tikai tehniskās zināšanas, bet arī izpratne par tās ietekmi uz cilvēci kopumā.

The bachelor's thesis "The impact of artificial intelligence on society: the social aspect" was written in 2024 at the Department of Information and Library Studies of the Faculty of Social Sciences of the University of Latvia. The topic is relevant because of the rapid development of artificial intelligence technologies. The bachelor's thesis examined the practical problems of artificial intelligence, public concerns and what exactly they are. In the course of the research, the author found out what opinion currently exists among various representatives of society about the use of artificial intelligence in various fields. The author put forward the following research hypotheses: 1. AI has the potential for sustainable human development; 2. The development of AI has significant social and cultural consequences. The results obtained in the study allow us to conclude that the hypotheses put forward by the author will be confirmed. Interest in artificial intelligence technologies continues to grow, leading to debates and reflections on the future of society. Solving this topic requires not only technical knowledge, but also an understanding of its impact on humanity as a whole.
The impact of artificial intelligence on society: the social aspect
Keywords: Bibliotēkzinātne; mākslīgais intelekts; socioloģiskā aptauja; darba automatizācija; digitālā drošība; robotizācija