Ģimenes funkcionēšanas, uztvertā stresa un uztvertā sociālā atbalsta saistības nukleārās un saliktās ģimenēs - Barbaka, Klinta (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darbs pēta ģimenes funkcionēšanas, uztvertā stresa un uztvertā sociālā atbalsta saistības nukleārās un saliktās ģimenēs. Pētījuma mērķis ir noskaidrot, kā šie faktori savstarpēji ietekmē partnerus, dzīvojot vienā mājsaimniecībā un kopīgi audzinot bērnus. Izvirzītie pētījuma jautājumi ietver saistību izpēti starp ģimenes funkcionēšanu, uztverto sociālo atbalstu un uztverto stresu vecākiem, kā arī atšķirību analīzi starp nukleārām un saliktām ģimenēm un dzimumu atšķirībām šo faktoru kontekstā. Pētījumā piedalījās 319 respondenti, no kuriem 223 dzīvo nukleārās ģimenēs un 96 - saliktās ģimenēs. Tika izmantotas trīs pašnovērtējuma aptaujas: Uztvertā stresa skala, Daudzdimensionālā uztvertā sociālā atbalsta skala un Ģimenes adaptācijas un saliedēšanās skala. Rezultāti atklāja, ka pastāv statistiski nozīmīgas saistības starp ģimenes funkcionēšanu, uztverto sociālo atbalstu un uztverto stresu. Saliktās ģimenēs vecāki izjūt lielāku sociālo atbalstu, kā nukleārās ģimenēs. Sievietes, kopīgi audzinot bērnus, izjūt lielāku stresu kā vīrieši, un vīrieši biežāk ziņo par ģimenes dezorganizētību. Pētījums apstiprina, ka būtiskāk par ģimenes struktūru ir, kā ģimene funkcionē. Atslēgas vārdi: Ģimenes funkcionēšana, uztvertais stress, uztvertais sociālais atbalsts, dzimums, salikta ģimene, nukleāra ģimene.

The bachelor's thesis explores the relationships between family functioning, perceived stress, and perceived social support in nuclear and blended families. The research questions include examining the relationships between family functioning, perceived social support, and perceived stress among parents, as well as analyzing the differences between nuclear and blended families and gender differences in the context of these factors. The study involved 319 respondents, of whom 223 live in nuclear families and 96 in blended families. Three self-assessment surveys were used: the Perceived Stress Scale, the Multidimensional Scale of Perceived Social Support, and the Family Adaptation and Cohesion Scale. The results revealed statistically significant relationships between family functioning, perceived social support, and perceived stress. Parents in blended families experience greater social support compared to those in nuclear families. Women, while jointly raising children, experience greater stress than men, and men more frequently report family disorganization. The study confirms that the way a family functions is more significant than its structure. Keywords: Family functioning, perceived stress, perceived social support, gender, blended family, nuclear family.
Family Functioning, Perceived Stress, and Perceived Social Support in Nuclear and Blended Families
Keywords: Psiholoģija; ģimenes funkcionēšana; uztvertais stress; uztvertais sociālais atbalsts; dzimums; nukleāra ģimene